Проучване на ЕК откри разлики в качеството на продукти под една марка
Автор: Мара Георгиева
25 март 2021
Фотограф: Надежда Чипева
Проучване на Европейската комисия потвърди, че едни и същи стоки имат различно качество в отделните страни от съюза. Изследвани са 20 продукта (виж карето), като при 10 от тях са открити вкусови разлики. Различията се забелязват ясно там, където съществуват големи разлики в състава на храните и напитките. Резултатите са от втората част на сравняването на качеството на хранителни продукти в ЕС, предлагани на пазара под една и съща марка на различни пазари. Проучването е проведено от Съвместния изследователски център (СИЦ) - вътрешната научна служба на Европейската комисия, предоставяща независими, базирани на научни изследвания съвети в подкрепа на изготвянето на политиките на ЕС. Първата част на проучването
беше публикувана през юни 2019 г. и беше фокусирана върху разликите в състава на хранителните продукти в отделните европейски държави. Проверката установи различия в съставките за около една трета от изпитваните храни, които не се видими от информацията върху опаковката, а се отнасят до съставките. Целта на втората част на проучването е да се установи дали тези разлики в състава могат да бъдат доловени от човешките сетива.
Целият текст е на сайта на "Капитал"