Пуснаха "здравословен" чипс
Тенденцията за по-здравословно хранене се пренася и в сегмента на солените изделия. Чипс, приготвен в 100% слънчогледово олио по рецепта от началото на XX век, пуска на българския пазар Интерснак България.
Нарича се "Чипи Домашни", защото наподобява вида и вкуса на домашно приготвени "вкусни пражени картофи (помъ фритъ)", както ги наричат в старите готварски книги.
При всички останали видове чипс в България, слънчогледовото олио е максимум 17 % от мазнината, а останалата част е палмово олио.
Научно е доказано, че слънчогледовото олио е по-здравословно, защото е богато на ненаситени мастни киселини, които са полезни за сърцето и кръвоносните съдове.
Картофеният чипс заема 95% дял от продажбите на чипса у нас, показва проучване на Nielsen за април 2008-март 2009 г. Това е така, защото потребителите свързват вкуса му именно с този на пържени картофки.
Пържените картофки помагат в борбата срещу някои видове рак. Те са богати на витамин С, който има мощни противоракови свойства. В 175 грама пържени картофи се съдържа витамин С, който е три пъти повече, отколкото в една ябълка, пет пъти повече, отколкото в чепка грозде и девет пъти повече, отколкото в парче пица, пише британският в. "Дейли стар".