Регистрация

Пуснаха "здравословен" чипс

Автор: Регал 07 август 2009 , 6 коментара

Тенденцията за по-здравословно хранене се пренася и в сегмента на солените изделия. Чипс, приготвен в 100% слънчогледово олио по рецепта от началото на XX век, пуска на българския пазар Интерснак България.

Нарича се "Чипи Домашни", защото наподобява вида и вкуса на домашно приготвени "вкусни пражени картофи (помъ фритъ)", както ги наричат в старите готварски книги.

При всички останали видове чипс в България, слънчогледовото олио е максимум 17 % от мазнината, а останалата част е палмово олио.
 
Научно е доказано, че слънчогледовото олио е по-здравословно, защото е богато на ненаситени мастни киселини, които са полезни за сърцето и кръвоносните съдове.
 
Картофеният чипс заема 95% дял от продажбите на чипса у нас, показва проучване на Nielsen за април 2008-март 2009 г. Това е така, защото потребителите свързват вкуса му именно с този на пържени картофки.

Пържените картофки помагат в борбата срещу някои видове рак. Те са богати на витамин С, който има мощни противоракови свойства. В 175 грама пържени картофи се съдържа витамин С, който е три пъти повече, отколкото в една ябълка, пет пъти повече, отколкото в чепка грозде и девет пъти повече, отколкото в парче пица, пише британският в. "Дейли стар".

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души