Международна конференция за устойчиво използване на генетичните ресурси в земеделието и храните
Фотограф: Георги Кожухаров
За първи път в София на 23-25 октомври 2015 г. ще се проведе международна конференция "Тера Мадре България". Форумът е платформа на изследователите, които работят за проучването, опазването и устойчивото използване на генетични ресурси и свързаните с тях традиционни знания. В него ще участват и представители на местните общности, дребните земеделски стопани и производители на храни, които пазят знанието за устойчиво производство на храни, а също и готвачите, които ценят българските кулинарни традиции и ги включват в свои модерни импровизации. Поканени са и потребителите, които чрез своя избор на устойчиво произведена храната се превръщат в нейни съпроизводители, и журналистите, които разпространяват информация по тези теми сред българската общественост.
Международната научна конференция "Растително разнообразие в полза на обществото", която ще бъде основна част от "Тера Мадре България 2015", е първото събитие за структуриране и укрепване на академична мрежа от изследователи, работещи за опазването и устойчивото използване на генетичните ресурси на Балканите.
Практическото използване на растенията ще бъде демонстрирано на специално организиран пазар на български традиционни храни (24-25 октомври 2015 г.), който ще се проведе успоредно с научната конференция на територията на Детски научен център "Музейко".
Събитието се организира в рамките на проект ESSEDRA (Екологосъобразно социално-икономическото развитие на селските райони), координиран от Slow Food International.
Иван Александров
основател и управител
ebag.bg Ваня Манова,
мениджър "Връзки с клиенти"
MasterCard