Кот д'Ивоар се впуска в промишлено производство на шоколад
Фотограф: Reuters
Най-големият производител на какао в света Кот д'Ивоар иска да се наложи в други по-доходоносни сектори, свързани с ценната суровина. Африканската държава е на път да се впусна в промишленото производство на шоколад, информира АФП, цитирана от БТА.
Страната осигурява над 35% от световната реколта на какао с рекордно производство от над 1.7 милиона тона през 2014 година. Тази много зелена държава, в чиито екваториални села плантациите са в изобилие, е превърнала какаото в белите дробове на икономиката си от получаването на независимост през 1960 година.
"Кафявото злато" дава 22% от брутния вътрешен продукт, осигурява над 50% от приходите от износ и създава заетост на две трети от работещите и също толкова от приходите на населението, сочат данни на Световната банка. Печалбата на производителите в Кот д'Ивоар от реколтата 2013-2014 година – 2.13 милиарда евро, според Съвета за кафе и какао на африканската държава няма кой знае каква тежест за националната промишленост. Докато през същия този период световното производство на какао е генерирало приходи за близо 13 милиарда долара, продажбите на шоколад са десет пъти по-голяма цифра, сочат данните на Международната организация за какаото (ICCO).
Данните мотивират Кот д'Ивоар да разшири присъствието си на доходоносния пазар на шокола. Ароматът на преработено какао вече завладява все повече квартали на Абиджан, където зърната се преработват в паста, от която пък се прави шоколад.
"Силно заинтересовани сме да изнасяме крайни продукти или полуфабрикати", заявява министърът на търговията на Кот д'Ивоар Жан-Луи Бийон.