Работилниците "Сготви си здраве" ще представят био производители на храни на FoodTech
За втора поредна година Сдружение "Устойчиво Общество" организира работилниците "Сготви си здраве" по време на изложението FoodTech от 2 до 5 април на Пловдивския Международен Панаир, което ще се проведе заедно с "Винария" в една обща Палата 11, съобщиха от Сдружението.
Събитието цели да срещне посетителите с производителите на храни, произведени по натурален или биологичен начин и да им покаже различни традиционни и здравословни техники за приготвяне на вкусни продукти без добавки и с минимално въздействие върху естествените им качества.
Майсторите на българските традиционни рецепти за лютеница, сладко и конфитюр от Академия "Кулинарен историк" ще покажат автентични технологии за приготвянето им. По време на събитието ще бъде представена новата програма "Исторична и здравословна храна", а пред очите на посетителите ще бъде приготвено сладко от два вида стафиди, кайсии и български локум, разказа Ангел Ангелов, председател на УС на Фондация "Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство в България", която организира Академия "Кулинарен историк". Рецептата за чудното "Чорбаджийско локумено сладко" се пази от години, но технологията е позабравена от съвременните готвачи. Също така ще бъдат показани и различни видове българска лютеница, съобразени с регионалните рецепти и стопанския календар на българската кулинарна традиция.
Работилниците "Сготви си здраве" ще представят още демонстрации за приготвяне на домашно сирене, домашен хляб с квас, бонбони с мед и вегански вкусотии.