Над 200 хил. т грозде ще бъдат преработени за вино от реколта 2017



Автор: Деница Ватева 12 септември 2017



На фона на новините за лоша гроздова реколта в някои южни и западноевропейски държави, включително и при големите производители на вино Италия и Франция, в България реколтата е добра, количеството грозде е сходно на предходните две години, а качеството е високо според оценките на агроминистерството. В понеделник по време на грозодбер край Пазарджик земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че тази година се очаква добив от над 350 хил. тона грозде, от което над 200 хил. тона ще бъде преработено. Прогнозите са, че производство на вино ще бъде между 140 и 150 млн. л.

Повече вино

Ако прогнозата на агроведомството е вярна, през тази година количеството грозде ще бъде сходно с това от 2016 г и предходната 2015 г., а по думите на Порожанов реколтата е с отлично качество, което е "предпоставка за производство на добри вина".

Прогнозите са, че през 2017 г. България ще произведе между 140 и 150 млн. литра вино, което би било повече спрямо предходната година. Тогава бе произведено 125.7 млн. литра вино, въпреки че очакванията на земеделското министерство тогава бяха по-високи.

Целият текст е тук