Възможност за млади биофермери и занаятчии да се включат в кооперативно предприемачество



Автор: Регал 29 юни 2015



Занаятчийска кухня "Фермата" отваря официално врати на 2 юли в Пловдив. Тя е част от иновативен проект, който цели да даде възможност на млади биофермери и занаятчии да подобрят компетенциите и опита си, да се включат в кооперативно предприемачество, за да практикуват с пълен капацитет уменията си за производство на традиционни храни. Проектът е на движението за чиста храна "Хранкооп" и се подкрепя от Общинска фондация "Пловдив 2019".

"Фермата" се намира в квартала на творческите индустрии "Капана" в Пловдив. Организирана е като място за творчество и иновации, което комбинира малка кухня, магазин с щанд за продажба на приготвените храни и пространство за обучения.

Идеята е местните фермери да произвеждат и доставят чиста продукция за магазина и кухнята, млади кулинари да приготвят сезонни храни от нея по авторски рецепти, а всички заедно да се обучават за предприемачи, като работяти и се развиват като общност на занаятчии.

"Стотици млади хора в България се занимават с устойчиво градинарство и автентично хлебарство, сладкарство, приготвяне на сирене, традиционна преработка на плодове и зеленчуци, пчеларство и други. Повечето от тях обаче имат сериозни затруднения за достъп до пазара поради сложна документация, липса на финансов капацитет и опит, както и заради неразвития пазар на местни храни", коментира Гергана Кабаиванова, председател на Сдружение "Устойчиво общество", което представлява движението "Хранкооп" в България. По думите й българското законодателство в областта на храните се основава на индустриалния модел с твърде високи изисквания за малките производители, които налагат ненужни инвестиции и мониторинг.

Като споделят производствено пространство, процедури, ресурси, потребители и знания, способните производители ще имат по-добри шансове за реализация, смята Кабаиванова. Целта на кооперативния проект е да осигури на младите предприемачи достъп до пазара, да им даде възможност да обогатяват своите знания и опит, и на по-следващ етап да станат ментори на следваща генерация занаятчии, изтъква тя.

                               Image and video hosting by TinyPic