Търговци

Никой не пожела бившия Carrefour в Бургас

Мара Георгиева 11 септември 2017, 09:59

При първото предлагане на бившия хипермаркет Carrefour в Бургас за 13 млн. лв. оферти не са получени. Срокът изтече на 5 септември, интерес е имало, но явно цената все още изглежда висока за кандидатите. По закон следващата стъпка е нов търг, но с по-ниска цена с 20%, т.е. обектът в мола ще струва малко над 10 млн. лв. Но ако има състезание, може и да се вдигне в наддаване.

Това е първият обект на фалиралата "КМБ България" (част от гръцката Marinopoulos, която държеше магазините на Carrefour), който синдикът Мария Шукерова предлага. Другият останал в компанията актив е хипермаркета в Стара Загора. Двата магазина няма как да покрият огромните дългове на веригата.

След четвъртото раздаване

Обектът се намира в търговския център "Бургас плаза" и е с обща застроена площ 12.6 хил. кв.м. Продават се и 37.26% идеални части от сградата и от правото на собственост върху имота, който е с обща площ 52.2 хил. дка.
Бургаският Carrefour е първият, който веригата откри в България през март 2009 г., с което започна експанзията й в страната. Магазинът е закупен през август 2008 г. за 18.58 млн. лв., показва справка в Имотния регистър. Синдикът Мария Шукерова се въздържа от коментар по сделката.

По информация на "Капитал" огледи на магазина в мола са направили пет компании, сред които и международни инвеститори. Затова очакването е на втория търг с намалената цена да има наддаване.

През миналата година обектът вече беше предлаган три пъти за продажба, но не от синдик, а от частен съдебен изпълнител. Последната и най-ниска обявена цена беше 11.6 млн. лв. Според съдебния изпълнител Тотко Колев, цитиран от "Капитал", дори се стигна до оферта, подадена от взискателя по изпълнителното дело. Тогава той не бе назован, но предположенията са, че става въпрос за кредитора Алфа банк. След продажбата на българската Алфа банк на Пощенска банка заемите и обезпеченията на "КМБ България" преминаха към лондонския клон на гръцката Alpha Bank. Според справка в Имотния регистър малко след търга е вписана цесия, с която "Ей Джи Ай - Би Ар И партисипейшънс 2БГ" поема вземанията на Alpha Bank - клон Лондон, от "КМБ България". Това дружество много вероятно е от групата на Alpha Bank.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK