За първи път от десет години ще разнообразим никулденската трапеза с български паламуд и чернокоп
Фотограф: Цветелина Белутова
Българинът търси основно шаран и толстолоб, а напоследък се научи да си хапва и гръцки аквакултури, показват наблюденията на Николова, цитирана от БТА. Шаранът се предлага по около 6,50 лева за килограм, а килограм толстолоб излиза 3,50 лева. Николова каза, че от години обаче търсенето е слабо заради големите търговски вериги. Скумрията върви по пет - шест лева. Като цяло, спрямо миналата година има ръст в цените на рибата с 10 на сто, каза Николова.
Проверка в търговски вери показва, че нечистен цял шаран може да се купи за пет лева за килограм, ципурата се оферира по 13,29 лева, съобщава БТА.
През 2015 г. 10 416 тона риба и рибни продукти са били произведени, при 7 448 тона през 2005 година, показват данни на статистиката. Заетите в рибното стопанство през 2015 г. са били души, докато през 2005 г - 659.
Вносът на риби и ракообразни, мекотели и други водни безгръбначни възлиза на 139.7 млн. лв. през 2015 г. (30.7 млн. лв. през 2005 година), а износът на аквакултури е бил на стойност 49.2 млн. лв., при 15.3 млн. лв. през 2005 г.
Търговските обекти за риба и рибни продукти към 31 декември 2015 г. са били 462 - с почти двадесет обекта повече спрямо 2005 г., а средното потребление на риба на човек от домакинството е било с един килограм повече - 5.2 килограма. За десет години два пъти е поскъпнала прясната и замразена риба - от 3.15 лева за килограм до 6.42 лева.