Свят

Поне 10 милиона отровени яйца от Холандия са стигнали до Европа

Капитал 09 август 2017, 15:59

Милиони носачки може да бъдат избити в Холандия заради скандала с откриването на вреден за човешкото здраве инсектицид в яйцата на редица производители в страната. Това обяви холандско сдружение на производителите LTO в момент, когато секторът в Западна Европа се възстановява от миналогодишните щети от птичи грип.

Германия първа изтегли от магазините милиони бройки яйца, макар от LTO да настояват, че вече няма опасност за здравето на потребителите. В понеделник Европейската комисия обяви, че в общо 7 държави - включително Франция, Великобритания, Швеция и Швейцария - може да са се оказали замърсени продукти. Поне 10 милиона яйца са стигнали до щандовете в Холандия, Белгия и Германия.

Става дума за веществото фипронил, което според Световната здравна организация е умерено токсично и може да навреди на органи в човешкото тяло само при високи концентрации. Фипронилът се използва във ветеринарни продукти за предпазване от бълхи или кърлежи, но не е разрешена употребата му при животни, използвани за производство на храни.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK