Регистрация

ЕС обжалва решението на СТО за субсидирането на Airbus

Автор: Регал 14 октомври 2016

Този търговски спор с ЕС се води в СТО от юни 2011 година

Европейската комисия подава жалба срещу решението на Световната търговска организация (СТО), която прецени, че ЕС и някои от неговите страни членки не са отпуснали субсидии за "Еърбъс" (Airbus) в съответствие с правилата на организацията, предаде БТА, като цитира "Франс прес".

"Значими аспекти" от решението на СТО, обявено на 22 септември, "не могат да се приемат като задоволителни", пише Еврокомисията, представляваща европейските държави по случая (Германия, Франция, Великобритания, Испания).

Световната търговска организация взе страната на САЩ в спора им с ЕС във връзка със субсидирането на европейската самолетостроителна корпорация "Еърбъс".

В септемврийското си решение организацията посочи, че финансирането на "Еърбъс" от ЕС и четири негови членки (Германия, Франция, Великобритания и Испания) "нарушава правилата на СТО". Според сметки на СТО през последните години "Еърбъс" е получил "близо 22 милиарда долара", чрез които е имал предимство пред американския си конкурент "Боинг" (Boeing), а това е струвало на износа на САЩ десетки милиарди долари загуби.

Американският търговски представител Майкъл Фроман обяви решението на СТО като "пълна победа на САЩ и работниците в американската самолетостроителна промишленост". Този търговски спор с ЕС се води в СТО от юни 2011 година.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души