Регистрация

Очаква се рекорден спад на цените на пшеницата и ориза

Автор: Регал 10 октомври 2016

Световното производство на зърно ще достигне тази година 2.569 милиарда тона, което е с 1.5 на сто повече спрямо предходната година, прогнозира ФАО.

Фотограф: Надежда Чипева

Очакваната добра реколта при пшеницата и ориза вероятно ще допринесе за рекордни спадове при цените на тези основни зърнени култури, прогнозира Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), съобщи БТА, като цитира "Франс прес".

Благоприятните перспективи най-вече за основните култури се очаква да доведат до понижение на техните цени до най-ниско равнище от шест години, посочва ФАО в комюнике.

Световното производство на зърно ще достигне тази година 2,569 милиарда тона, което е с 1,5 на сто повече спрямо предходната година.

Стойността на вноса на хранителни продукти вероятно ще намалее с около 11 процента тази година до 1,168 трилиона долара.

ФАО е преразгледала към повишение прогнозите си за световното производство на пшеница, което се очаква да достигне 742,4 милиона тона, подпомогнато от увеличението в Индия, САЩ и Русия - страната, която е на път да измести Европейския съюз като най-голям износител на зърнени култури. Според ФАО обаче общото потребление на пшеница ще бъде само 730,5 милиона тона.

Световното производство на ориз пък за първи път от три години ще отчете растеж (+1,3 на сто), който ще му позволи да достигне най-високото си равнище в историята - 497,8 милиона тона.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души