Регистрация
  • Начало
  • Новини
  • Свят
  • Биткойнът става разплащателно средство за общински услуги в швейцарски град

Биткойнът става разплащателно средство за общински услуги в швейцарски град

Автор: Регал 11 май 2016 , 1 коментар
За първи път в света биткойните са приети като валута на държавно равнище, посочи пред в. "Нойе цюрхер цайтунг" Никлас Николайсен, главен изпълнителен директор и съосновател на младата технологична компания Bitcoin Suise.

Фотограф: Shutterstock

За първи път в света град Цуг в Централна Швейцария ще започне пробно да приема криптовалутата биткойн като средство за разплащане за общински услуги, информира сайтът swissinfo.ch, цитиран от БТА.

Управата на Цуг е взела решението миналата седмица, а проектът започва от 1 юли и ще продължи до края на 2016 година. Ще бъдат приемани плащания в биткойни на стойност до 400 швейцарски франка (205.8 долара) за стандартна общинска услуга.

Властите заявяват, че искат да дадат пример в региона, който неотдавна стана център на финансово-технологичния сектор в страната. В "крипто-долината" на Швейцария, както сам се определя Цуг, има около 15 компании, специализирани в т. нар. блокчейн технология, която е в основата на трансакциите с биткойни.

В края на 2016 година ще бъде направен анализ на схемата и градът ще реши дали иска да продължи да приема плащания в дигиталната валута.

За първи път в света биткойните са приети като валута на държавно равнище, посочи пред в. "Нойе цюрхер цайтунг" Никлас Николайсен, главен изпълнителен директор и съосновател на младата технологична компания Bitcoin Suise. Компанията се занимава с покупка и продажба на криптовалутата. Централата й е разположена в Баар, недалеч от Цуг.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души