Свят

Нова технология позволява охлаждане на напитки за 45 секунди

Регал 17 септември 2013, 12:33

Rapidcool (Рапидкуул), иновативен проект подкрепен от изследователския фонд на Европейския съюз, цели да намали разхода на енергия за охлаждане на напитките на мястото на продажба, да спести пари на търговците и да помогне за опазването на околната среда. Новата технология пести енергия, като позволява предварително опаковани напитки да се съхраняват при стайна температура и след това бързо да бъдат охладени, съобщиха от агенция PrPoint.

В Европа, комбинираните търговски хладилници/фризери консумират средно 85 тВтч1 електроенергия годишно, което е се равнява на годишния енергиен разход на повече от 20 млн. домакинства.

Енергийна ефективност
Rapidcool разработи устройство, което охлажда за около 45 секунди напитки в метални кутии и бутилки от стайна температура до 4°C. За сравнение, по този начин се спестява 80% от енергията, консумирана с отворените хладилници за напитки и 54% от тази на стандартните затворени хладилни витрини (при охлаждане на 200 х 500 ml кутийки на ден). Енергията, която може да бъде спестена струва 832 евро на година за отворен хладилник и 219 евро за затворена хладилна витрина (при цена на електроенергията от 0.20 евро/кВтч).

Големи мултинационални компании от години разработват подобни технологии, но досега нито една не е успяла да постигне времето, за което охлажда Rapidcool. Концепцията Rapidcool е на британската компания Enviro-Cool (UK) Limited, която е получила финансиране от 903 хил. евро, за да развие идеята до пазарен продукт.

Майкъл Дженингс, говорител на Европейската комисия по въпросите на науката, изследванията и иновациите, каза: "Този продукт ще спести пари на бизнеса, той щади околната среда и създава условия за нови работни места. Комисията се ангажира да инвестира още повече европейски средства в проекти, които наистина могат да променят живота на хората."

Как работи Rapidcool
Rapidcool е система, която при необходимост бързо охлажда напитки в малки количества. Така на търговеца не му е необходимо да поддържа зареден догоре фризер през целия ден. За да охлади напитката по най-бързия начин, без външните слоеве на течността да замръзнат преди вътрешната течност да се е изстудила достатъчно, напитката трябва да се размеси много добре. Ключът към патентованата V-Tex технология на Rapidcool е в начина, по който напитката се разбърква без това да я разгазира при отварянето й.

Въпреки че е проектирана да работи като самостоятелен уред, охладителната камера може да бъде интегрирана в съвременните хладилници. Това е истинска иновация, която има потенциала да замени, ако не всички, то поне повечето отворени хладилници за напитки, използвани в цял свят.

Какво следва?
Партньорите по проекта са сключили официални споразумения с две световни компании- мултимилиардери, разпространители на напитки и производители на бяла техника. Съвсем наскоро инженерите на Rapidcool създадоха ръка-робот, която да поставя и изважда напитките в/от охладителя, като по този начин процесът става напълно автоматичен. Предстои потребителско проучване, което ще се проведе в супермаркет в Холандия в края на октомври. Включени са няколко сродни продукта, чиято употребата ще се проследи в домашни и търговски условия. Тези продукти могат да бъдат използвани у дома, в офиса, барове, ресторанти, хотели за охлаждане на различни напитки - от 150 ml в метални кутийки до 750 ml бутилки вино.

1 1терават се равнява на 1,000 милиарда kw.


Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK