Свят

Swatch отчете рекордни продажби през 2011 г.

dnevnik.bg 11 януари 2012, 11:40

Най-големият производител на часовници в света Swatch Group излезе с рекордни продажби за 2011 година и изрази увереността си за още по-голям ръст през 2012 година. Продажбите са нараснали с 21.7% през 2011 г. на годишна база до нов рекорд от 7.143 млрд. швейцарски франка.

Въпреки очакванията за забавяне в сектора компанията отчита в изявление към резултатите, че е отчела най-голям оборот в историята си през декември 2011 г. Анализаторите обаче предупреждават, че ръстът на продажбите леко се е забавил в сравнение с първото полугодие.

"Прогнозите на компанията не са толкова смели колкото обикновено", коментира анализаторът от Kepler Джон Кокс. Износът на Swatch бе силно затруднен през изминалата година от силния швейцарски франк, който постави рекорди спрямо еврото и долара. Това накара Швейцарската централна банка да сложи под на обменния курс от 1.20 франка за евро през септември.

Голямото търсене в Азия обаче неутрализира този ефект. "Въпреки силно отрицателния валутен ефект и традиционно защитната ни политика по отношение на промяна в ценитe управлението на групата очаква добри резултати за оперативната и нетната печалба", смятат от Swatch.

Групата, която осигурява и повечето от частите и механизмите за часовникарската индустрия в Швейцария, обяви, че продажбите в производствената част са се увеличили с 32.6% до 2.015 млн. швейцарски франка.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK