Свят

Българските шефове предпоследни по покупателна способност в света

investor.bg 11 декември 2009, 14:28

Мениджърите от средния и висшия състав в компаниите в България са на предпоследно място по покупателна способност в света, сочи проучване на международната консултантска компания Hey Group.

Единствено Индия се нарежда след нас по този показател, като там мениджърите са с най-ниска покупателна способност в света.

Проучването е базирано на заплащането на мениджърите в 56 страни, съпоставено с данни за жизнения стандарт на базата на потребителска кошница от продукти и услуги, за които се смята, че са обичайни за начина на живот на висш мениджър.
България се намира в средата на класацията, измерваща разликата между заплащането на мениджърите и обикновените служители. Според доклада българските шефове получават средно 5,7 пъти повече от обикновения служител с чиновнически функции.

За сравнение, Румъния се класира на 9-то място в света, като заплащането на мениджърите там е 10 пъти по-високо в сравнение с обикновените служители.

Страните от Близкия Изток оглавяват класацията за най-богатите шефове в света, като Катар заема лидерското място, следван от Кувейт, Оман и Саудитска Арабия.

На дъното на подреждането, преди Индия и България, са Виетнам, Индонезия, Малайзия и Финландия, където мениджърите са с най-нисък разполагаем доход.

Според доклада разликата в мениджърското заплащане в икономиките с висок и нисък ръст се очаква да се увеличи през следващата година. Цялостният ефект от кризата тепърва ще засегне приходите на мениджърите в установените икономики с нисък ръст, както и в по-уязвимите развиващи се икономики.

За разлика от България, много от страните в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са в горния край на подреждането по покупателна способност на мениджърите в Европа. Същото се отнася и за индекса за разликата в заплащането между мениджъри и служители. Три от топ 11 на страните с най-голяма разлика в заплащането (Румъния, Украйна и Полша) са именно от ЦИЕ.

"Въпреки че в страните от ЦИЕ ролята на мениджърите бе най-силно засегната от кризата, а заплатите на мнозинството от мениджърите бяха замразени или те не получиха бонуси, недостигът на таланти в този регион все още е двигател за заплащането на мениджърите в сравнение с чиновническите позиции", коментира Мирка Страатоф от подразделението на Hay Group в ЦИЕ.

Румъния е водещата страна за Европа по отношение на покупателна способност на мениджърите. Тя бе на чело по икономически ръст, което доведе до значително по-високи заплати и бонуси на мениджърите в сравнение с други европейски страни, се казва в проучването. За разлика от висшия персонал, неквалифицираният труд в Румъния е един от най-ниско платените в Европа.

"Преди две години на много мениджърски позиции имаше чужденци", коментира Алина Попеску от Hay Group Romania. "Това, което забелязваме сега е, че тези позиции се запълват от румънски мениджъри. Това доведе до значителни спестявания за организациите от заплати и придобивки – до 30%. Въпреки икономическият спад нивата на заплатите на румънските мениджъри остават сравними с тези от преди две години. Това се обяснява с недостига на квалифицирани мениджъри и все още високата нужда от таланти."

Турските мениджъри също имат едно от сравнително високите нива на заплащане, което се дължи на стремежа на турските компании към международните пазари. В тази връзка в Турция има голямо търсене на добре образовани и опитни мениджъри.

Въпреки това данните в проучването са малко "по-розови" в сравнение с действителността, тъй като 90% от висшите мениджъри в страната живеят и работят в Истанбул, който е един от най-скъпите градове в света, особено за високо качество на живот, коментират от компанията.

Топ 10 на страните с най-висока покупателна способност на мениджърите за 2009
1. Катар
2. Кувейт
3. ОАЕ
4. Оман
5. Бахрейн
6. Саудитска Арабия
7. Чили
8. Панама
9. Румъния
10. Турция

10 страни с най-ниско заплащане на мениджърите за 2009 г.
1. Индия
2. България
3. Виетнам
4. Индонезия
5. Малайзия
6. Финландия
7. Швеция
8. Белгия
9. Украйна
1.0 Франция
Източник: Hay Group

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK