EU По проект, финансиран с подкрепата на Европейския съюз. Тази публикация (комуникация) отразява единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.
Храни

Четиридневен празник на пестила започва на 22 септември в комплекса "Етър"

Регал 19 септември 2016, 12:37

Четиридневен празник на пестила, известен като габровски "шоколад", започва на 22 септември в етнографския музей на открито "Етър", съобщи БТА. Програмата включва демонстрации за приготвяне на пестил на открито, дегустации, кулинарно изложение и базар на биопродукти, произведени в балканския регион, както и изпълнения на групи за автентичен фолклор.

Габровският "шоколад" е екологичен продукт - не само заради липсата на примеси при приготвянето му, а и защото технологичният процес е безотпадъчен, разказаха уредниците от музея. Варакът (плодовият сок, отделен в началото при варенето но сливите) се използва за приготвяне на домашна ракия, а костилките - за храна на животни. По думите им пестилът - вкусен, сладък и евтин, е полезен за организма и укрепва имунната система.

От музея обясниха, че международното признание на този продукт идва от участието му в Световното изложение на уникалните храни в Торино, Италия. Пестилът е вписан в Световната книга на уникалните храни "Арката на вкусовете".

При демонстрациите за приготвянето на пестил ще бъде обяснено, че това е напълно чист природен продукт, който не съдържа дори грам захар. За приготвянето му се подбират само здрави сливи. Най-използвани са сладките сортове сини сливи с ниско съдържание на вода - караджейки и маджаркини.

Пестилът е зимна храна, за която се изисква майсторство и опит, посочват от музея. Десертът на балканджиите е напълно готов около Нова година, когато постепенно се покрива с белезникав слой плодова захар. Ако е приготвен по правилата има трайност повече от пет години и през това време не загубва вкусовите си качества.

Най-четени от regal.bg »
Виж още
Последни новини от regal.bg »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK