Регулации

След изборите КЗК спря да вижда горивния картел

Ралица Николова 30 март 2017, 17:20

За втори път КЗК се провали в опита да открие и накаже картел на пазара на горива. Различното този път беше, че регулаторът нахлу в офисите на веригите и иззе имейл кореспонденции и файлове от компютрите. Там откри дебат на цени между конкуренти, обмяна на информация за продажби, уреждане на срещи между конкуренти. Те й послужиха смело да заяви, че има подозрения за картел. И веднага след изборите тихо да излезе с крайно решение, че нарушения няма. Изцяло пренебрегвайки откритата кореспонденция в мотивите за решението си.

Смели през октомври, послушни след вота

През октомври миналата година на шест от основните вериги бензиностанции - руската "Лукойл", австрийската OMV, холандско-британската Royal Dutch Shell, гръцката Eko, контролираната от Гриша Ганчев "Петрол" и руската "Газпром" (чрез "НИС Петрол") (на последната права от разследването подозренията за участие отпаднаха от "Ромпетрол България") беше предявено твърдение за съгласувани практики. Тогава КЗК говореше за убедителни писмени доказателства.

Дни след изборите тонът е изцяло примирен. Въпросните имейли са заличени почти напълно от решението. И фигурират само за сведение, без да се анализират в решението.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK