Регулации

БАБХ обяви, че е унищожила над 1.5 т храни при проверки за Коледните и Новогодишни празници

Регал 11 януари 2017, 20:24

Българската агенция по безопасност на храните унищожи 1535 килограма храни при проверките за Коледните и Новогодишни празници, съобщиха от БАБХ.

Инспекторите към агенцията са извършили общо 2254 извънредни проверки, от тях 430 са в производствени предприятия, 1664 в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене и 184 в складове за търговия на едро.

Най-често констатираните нарушения са несъответствия по сградов фонд и оборудване, предлагане на храни с изтекъл срок на годност, нерегламентирана продажба на храни - предимно от животински произход, неправилно етикетирани храни, некоректно и нередовно водени записи по системите за управление безопасността на храните, както и нередовни здравни книжки на персонала.

Инспектори към Областната дирекция по безопасност на храните, град Бургас са бракували и насочи за унищожаване 1325 килограма сухо мляко с изтекъл срок на годност. При засилените проверки инспектори към ОДБХ Пазарджик са конфискували близо 100 килограма храни от животински произход с изтекъл срок на годност. В Област Пловдив, София област и Стара Загора са спрели от реализация съответно 16,5 килограма суровини от животински произход без съпроводителни документи, над 15 килограма месни продукти с изтекъл срок на годност и 13,6 килограма месни продукти без документи за произход.

В резултат на установените несъответствия са съставени 31 акта и са направени 103 предписания.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK