Регистрация

БАБХ засилва контрола върху производители, ресторантьори, хотелиери и търговци

Автор: Регал 01 декември 2016

От Българската агенция по безопасност на храните призовават при съмнения в безопасността на храната или на нарушени нейни качествени характеристики сигналите да се изпращат веднага на сайта на агенцията или на горещия й телефон

Засилени проверки в навечерието на Никулден и другите декемврийски празници обещават от Българската агенция по безопасност на храните. Инспектори на агенцията активно ще проверяват производители, ресторантьори, хотелиери и търговци в навечерието на празниците и зимния туристически сезон, казва в интервю за БТА д-р Райна Иванова, началник отдел "Контрол на храните" в БАБХ.
От Българската агенция по безопасност на храните призовават при съмнения в безопасността на храната или на нарушени нейни качествени характеристики сигналите да се изпращат веднага на сайта на агенцията или на горещия й телефон, за да може да се реагира много бързо.

Следва пълният текст на интервюто пред БТА:

На прага на зимния сезон и в навечерието на декември, месецът, свързан с най-много празници, започнаха ли проверки на Българската агенция по храните и като цяло ще се засили ли контролът върху производители, хотелиери, търговски вериги, заведения за обществено хранене?
- Ще извършваме много засилени проверки извън официалния контрол, извън заложените планови инспекции на обектите, на база направената оценка на риска на всеки един от тях. Практика в БАБХ е за тази цел всяка година да организираме предварителни срещи с бизнес операторите, на които отчитаме резултатите от предходния сезон и набелязваме новите мерки за недопускане на хранителни инциденти. Със започване на зимния туристически сезон започват и нашите засилени проверки.

Наближава Никулден. Започнахте ли проверки по рибните пазари?
- Както всяка година досега, така и тази, БАБХ предвижда засилени проверки по време на поредицата декемврийски празници, като се започне от Никулден, последван от студентския празник 8-ми декември и се стигне до тяхната кулминация - Коледните и Новогодишните празници.
За Никулден също вече извършваме засилени проверки и те обхващат територията на цялата страна. Ще има дежурни инспектори през предстоящите почивни дни преди празника. Заповедта е изготвена и разпратена на Регионалните дирекции на БАБХ. Важно е да отбележа, че тези проверки не касаят само търговците, но и производителите, които работят в момента. Надяваме се да обхванем всички развъдници и рибни борси.
За целта проверките ще се извършват съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, в чийто обсег ще бъдат водоемите, рибно-стопанските обекти, както и търговската мрежа в цялата страна и ще продължат до 6 декември включително. След това обектите ще продължат да бъдат бъдат проверявани на принципа на официалния контрол, който ИАРА и БАБХ извършват регулярно. От ИАРА пък потвърдиха, че и тази година традиционно най-продаваната риба ще бъде дъговата пъстърва и шаранът.

Споменахте студентския празник, Коледа, Нова година. Традиционен проблем е "ол инклузив" системата в хотелите. Ще засилите ли проверките?
- В зимния туристически сезон контролираме не само "ол инклузива", а и търговските обекти за продажба на храни, регистрираме и контролираме още нови временни обекти, които работят само през зимния туристически сезон, както и ресторантите към хотелските комплекси.
При "ол инклузива" най-честото оплакване е, че сиренето не е сирене, а имитиращ продукт. Затова проверяваме документацията, с която са получени тези храни в самия ресторант и несъответствието, ако се докаже такова, подлежи на санкция. Тази санкция може по сегашното законодателство да достигне 5-6 хил. лева. При повторно нарушение обаче тя става по-висока, затова съставянето на актовете има дисциплиниращ ефект при хотелиерите и нарушенията драстично намаляват.

А каква е тенденцията при стандартите на храните, увеличава ли се или обратно броят на предприятията, които произвеждат храни по БДС?
- Мога да кажа, че като цяло при утвърден стандарт брашно и хляб има увеличение на производството. Предполагам, че увеличение на производството ще има и при другите браншови стандарти, тъй като бе променена Наредба 9 за специфичните изисквания към храните, които се предлагат на децата и учениците в детските градини, училищата, при изнесени обучения, лагери, екскурзии и др.

Уличават ли се предприятия, които заявяват, че произвеждат по стандарт, а имат отклонения от това?
- Да, основно те са при водното съдържание или при маслено-сухото вещество, при което веднага се предприемат мерки. В тези случаи разпореждаме изтеглянето на продукта от пазара и преетикетирането му като конвенционален. Преди да бъде одобрено едно предприятие за производство на храни по БДС има дълга процедура, правим лабораторни изпитвания, а специално тези за производство на млечни продукти, влизат в списък на Министерството на земеделието и храните. На този етап няма производител, на когото да е отнето разрешителното, има само такива с прекратено производство по тяхно решение.

Има ли риск сега след като Наредба 9 влезе в сила и всички детски учебни заведения трябва да се снабдяват с храни по стандарт, да се появи дефицит на производството?
- Наредбата се прилага едва от 3 ноември и все още нямаме такива данни. Изчакайте ни малко и ще ви предоставим тези данни.

Каква е като цяло ролята на контрола върху храните?
- Съгласно европейското законодателство тази роля е огромна, защото ние проверяваме самите производители за това спазват ли разпоредбите на ЕС за безвредност и качество на храните.

Каква е тенденцията, по-малко ли са нарушенията тази година спрямо предходната?
- На база идентификация на рисковете и оценка на съответствието на предприятията намалихме честотата на контрола. Затова и извършените проверки през 2015 г. са по-малко от тези през 2014 г. За сметка на това обаче те са по-задълбочени, по-обхватни и констатираните несъответствия и актовете за глоби са еднакви на брой. Всичко това означава, че имаме ефективен контрол от една страна и че производителите са доста по-дисциплинирани и спазват законодателството.

Кажете обаче какво според Вас в България все още стои в основата на конфликта между потребител и производител? Къде се къса веригата, образно казано?
- Още във връзка с влизането на новия Регламент на ЕС 1169 от 2011 г. относно информираността на потребителите, проведохме мощна разяснителна кампания. Организирахме обучителни семинари с различните браншови асоциации заедно със Съюза по хранително-вкусова промишленост.
С влизането на част от регламента в края на 2013 г., който е задължителен за всички 28 държави членки на Европейския съюз, засилихме проверките, като преди тава обяснихме на производителите какво трябва да променят в етикетите си и че те трябва да съдържат пълната информация за предлаганите от тях храни. Като акцент от него може да се посочи изискването ясно да бъдат отличени от общата информация алергените, които храната съдържа.
В етикетирането е предвидено изискване за минимален размер на шрифта, за замразените храни трябва да е посочена и датата на замразяване. Разписани са правила за предоставяне на информация при продажба от разстояние. След влизане в сила от 2015 г. на този регламент започнахме масови проверки относно информираността на потребителите и правилното изготвяне на етикетите.
В края на тази година влиза в сила изискването на Регламент 16 99 за обявяване на хранителната стойност върху етикетите на храните. Вече проведохме съответните обучителни семинари с бизнеса и след 14 декември, когато регламентът влезе в сила, отново ще извършим масови проверки. Вредни вещества и към настоящия момент няма как да бъдат влагани в храните. В европейското законодателство е разписано кои разрешени добавки в храните, добити по химичен начин и при спазване на определени лимити, могат да се влагат при производството на храни.

Да, но това, което най-много дисциплинира са санкциите. Какви ще бъдат те за нарушителите на регламента?
- Санкциите са заложени в Закона за храните. При констатиране на несъответствия ги прилагаме. Надявам се много новият Закон за храните, който е доста осъвременен, да бъде приет. В него предвидените санкции са много по-високи от сегадействащите. А това е така, защото наистина санкциите имат дисциплиниращ ефект.

За какво най-много са подадените от страна на потребителите сигнали?
- Получаваме всекидневно на сайта на БАБХ сигнали, както и на телефоните на регионалните дирекции. Те са най-разнообразни, но преобладават тези от "топлите точки" в търговските вериги, за храни с изтекъл срок на годност за консумация и за неправилно или непълно етикетиране. За съжаление, в много случаи потребителите не ни дават точни данни за храната. Сигнализират примерно, че преди три дни са се хранили в определен ресторант, след което са имали неразположения. Да, обаче така ние не можем да идентифицираме храните и да определим дали е коректен сигналът, или не.
Затова призоваваме потребителите: когато се съмнявате в безопасността на храната или на нарушени нейни качествени характеристики, моля ви, изпращайте, сигналите веднага на нашия сайт или на горещия ни телефон, защото по този начин можем да реагираме много бързо. При всеки подаден сигнал отговаряме писмено на неговия подател.
Ако изпратите сигнала си до Комисията за защита на потребителите, с които по принцип работим добре, трябва да мине време - от тях да дойде при нас и тогава да извършим проверката. Така често следите се губят и нарушителите остават ненаказани.
Като цяло тази година подадените сигнали са малко под тези за миналата и в течение на годините като цяло намаляват.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души