Регулации

Имитиращите млечни продукти да са под различен бранд, обмислят от МЗХ

Регал 09 май 2016, 14:12

МЗХ обмисля възможността за въвеждането на правила, според които производителите ще могат под една и съща марка да произвеждат само един тип млечен продукт - натурален или имитиращ, казва министърът на земеделието и храните Десислава Танева в интервю пред "24 часа" . Целта е потребителите да бъдат улеснени в избора си.

По думите на министъра потреблението на имитиращи млечни продукти е около 38-40% от общото в категорията по данни на НСИ. Според нея този процент е дори по-висок, но той расте не само в България, а и в другите европейски страни. ЕС не е въвел различни кодове за имитиращите продукти и няма как те да отделени от вътрешнообщностната търговия, отбелязва Танева.

Ръстът според министърът се дължи на жестоката конкуренця между големите мултинационални производители за намаляване на себестойността и съответно цената на продукцията. Това води до заместване на естествените суровини. "Уточнявам, че това е безопасно, съгласно всички европейски изисквания".

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK