Производители

Биопроизводството нараства, проблемите на производителите - също

Мара Георгиева 14 ноември 2017, 15:43

През 2016 г. регистрираните биологични производители, преработватели и търговци в страната са 7262. Броят им е нараснал близо седем пъти в сравнение с 2011 г., съобщи Антон Величков, директор на дирекция "Биологично земеделие и растениевъдство" в Министерството на земеделието, храните и горите, по време на семинар, организиран от Българска асоциация "Биопродукти". Величков уточни, че данните са взети от годишните доклади на фирмите, контролиращи биологичното производство в страната.

Биологичното земеделие е един от секторите в България, който през последните няколко години се развива с бързи темпове - нарастват площите, животните, броят на регистрираните оператори, отчита статистиката. Възходящите темпове обаче носят и проблеми за хората в бранша.

За доверието на купувачите

"Усещаме негативни настроения. "Био" стана мръсна дума. Съществува нагласа, че "биопроизводителите са мошеници, които продават скъпо", коментира Албена Симеонова, председател на Българска асоциация "Биопродукти". "В магазините се продават биочесън от Чили за 26 лв. килограм и гръцко биопиле за 60 лв. за килограм. В същото време български биопроизводител на чесън, чиято цена е 4 лв., няма достъп до веригите, а прекупвачите му извиват ръцете за ниски цени. Но негативите за високи цени остават за нас", даде примери Симеонова.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK