Производители

"Софарма" ще строи два нови завода – в Казанлък и София

Десислава Николова 07 ноември 2017, 10:00

"Софарма" планира да започне строеж на два нови завода през първото тримесечие на следващата година, съобщи Огнян Донев, председател на съвета на директорите и основен акционер в компанията по време на годишната среща с инвеститорите в публичното дружество.

Tabex за износ в САЩ

Първият завод ще бъде екстракционна мощност за производство на лекарство за отказване от тютюнопушенето в Казанлък. Става въпрос за медикамента Tabex, който се произвежда от цветове на жълта акация. Вероятно за производството ще се ползва площадката на дружеството от групата "Българска роза Севтополис", което неотдавна се вля в "Софарма". След построяването новият завод ще кандидатства за сертификат от Американската администрация за храните и лекарствата (FDA), като целта е продукцията да може да се продава и на американския пазар. Съвсем скоро започват клиничните проучвания на лекарството и в САЩ, тъй като агенцията изисква да има опит с употребата му в Америка, за да го регистрира за продажба.

Втората инвестиция на "Софарма" ще бъде в нов лиофилен завод в София. Капацитетът на сегашния е запълнен с продукция за експорт и за местния пазар и компанията спешно се нуждае от нова мощност. В този завод се произвеждат лекарства, които предварително се изсушават, а след това се разтварят преди употребата им, например инжекционни кортикостероиди и лекарства за болнична употреба.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK