Производители

"Пастърма говежда" получи защита в Брюксел като традиционна храна

Мара Георгиева 30 май 2017, 09:52

Европейската комисия одобри вписването на българската "Пастърма говежда" в Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер. Предстои обнародване на решението в Официалния вестник на общността.

От Министерството на земеделието, храните и горите уточняват, че при подаване на заявлението за регистрация България "не е имала за цел да запази употребата на самото понятие "пастърма". Поради това защитата ще обхваща цялото наименование "Пастърма говежда", а понятието "пастърма" ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз.

Инициативата за регистрацията е на сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти", в което членуват 21 месопреработващи предприятия от цялата страна.

Три схеми за качество

Европейските схеми за качество са три: защитено наименование за произход (всички процеси – производство, преработка, опаковане - се случват в един и същ регион); защитено географско указание (eдин от процесите се извършва в посочения регион); храна с традиционно-специфичен характер (защита на рецепта и производство от поне 30 години, свързана е с традиция, а не с географски регион). Всички те са механизми за защита на специфични за всеки регион или държава продукти.

Засега България има успешно регистрирани като защитено географско указание само два продукта - горнооряховски суджук и българско розово масло. Като храни с традиционно-специфичен характер вече са регистрирани филе "Елена", "Панагюрска луканка", роле "Трапезица" и "Кайсерован врат Тракия".

В Брюксел са изпратени документи за защита на "Странджански манов мед", а в национална процедура по регистрация е "Троянска луканка", уточни за "Капитал" Иванка Статкова, главен експерт в дирекция "Пазарни мерки и организации на производители" в Министерството на земеделието, храните и горите.

Преди години Eвропейската комисия отказа да защити само за България гроздовата ракия с мотив, че тя се произвежда и в Турция, Македония, Сърбия. Страната ни не успя да защити и таратора пред ЮНЕСКО като част от нематериалното ни историческо наследство.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK