Регистрация

В Горни Окол заработи ферма за сребърна тихоокеанска сьомга

Автор: Регал 14 октомври 2016

Проектът е с американски и канадски технологии. Очаква се годишното производство да е 200 тона

Лентата на предприятието, инвестицията в което е 5.5 млн. лева, беше прерязана в петък

Проектът е с американски и канадски технологии. Очаква се годишното производство да е 200 тона

В село Горни Окол, на 45 км от София, в петък беше открита първата в Европа ферма, базирана на сушата, за отглеждане на кохо сьомга. Кохо сьомгата е вид сьомга, известна също и като тихоокеанска сребърна сьомга.

Хайверът за сьомгата се внася от Канада, където има няколко сертифицирани производителя, и се транспортира до България със самолет. В плановете на е това да става три пъти годишно.
Люпилнята е специално стерилно помещение, в което рибите остават, докато достигнат 60-100 г. След това започва минават във втория модул на фермата, в който в рамките на 12-14 месеца трябва да наддадат до тегло от два-три килограма. Това става в шест басейна. Най-малката рибна кохорта е в първия басейн, с нарастването се прехвърля в следващите два, и когато те станат тесни за нея, преминава в последните три. За да е готова за пазара рибата трябва да остане 10-15 дни в чиста вода без да се храни, за да се изчисти. Очаква се годишното производство да е 200 т. То ще се запълва на три части - по 67 тона. Първата първата партида вероятно ще е на пазара в средата на следващата година.

Вече имам запитвания както за българския пазар, така и от чужбина, каза Валери Милованов, управител на "Кохоферм" ООД. Във фирмата той е съдружник с Георги Софиянски и Георги Стефанов.

По професия Валери Милованов е строителен инженер. Преди около пет години благодарение на сина си той се свърза с Даниел Стечи, който е "архитектът" на Канадската стратегия за развитие на аквакултурите. Консултанската му фирма Canadian Aquaculture Systems създава проекта за фермата, както разказа самият Стечи на откриването, и за оборудването й е обявен конкурс. В него измежду девет чуждестранни компании е избрана американската Water Management Technology (WMT). Фермата е изградена и оборудвана за седем месеца.

Общата инвестиция е 5.5 млн. лева, каза Валери Милованов. Предприятието е изградено и с финансова подкрепа по мярка 2.1 "Производствени инвестиции в аквакултурата" от Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" (2007-2013). От Министерството на земеделието и храните уточниха, че общата одобрена стойност на инвестицията е 4 403 040 лв. От тях 2 641 824 лв. са безмъзмездна финансова помощ. До момента са изплатени 1 323 672 лв.

От Търговския регистър се вижда, че към края на миналата година компанията е имала заем към държавната ББР за 3.17 млн. лв., залог, по който е предприятието. Тримата съдружници са предоставили финансиране от 1.5 млн. лв., като най-голямата част е от Георги Софиянски.

Валери Милованов обясни, че е избрал Горни Окол, защото е близо до София, намира се над 1000 м надморска височина, което прави условията по подходящи за рибата, а и там намерил свободни покрити площи - в бившия селскостопански двор. Водата се добива чрез собствени сондажи и минава през пречиствателна станция. Системата за отглеждане на рибата е рецилкурационна.

Това е най-екологичният начин за отглеждане на рибата, познат до момента, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Свилен Костов, който присъстваше на откриването, както и шарже д'аферът на американското посолство в София Мартина Стронг.. "Надявам се, че този обект ще служи като успешен пример и възможност за обмяна на опит с всички, които биха искали да изградят подобна технология", добави Костов.

Тери Маккарти, собственик на WMT, коментира, че аквакултурите са най-бързо растящият сектор в земеделието. "Ако през 80-те години на миналия век едва 4% от цялото производство на риба идваше от аквакултурите, сега приносът им е над 50%", каза той.

В момента във фермата работят 11 души. Валери Милованов каза, че обмисля през следващата година да развие проект по преработка на сьомгата, за да затворят цикъла и да предложат на пазара краен продукт.

През новия програмен период програма "Морско дело и рибарство" е с увеличен бюджет, в размер на 222 млн. лв. От тях 172 млн. лв. са от Европейския фонд за морско дело и рибарство и 50 млн. лв. - от националния бюджет.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души