Регистрация

Monsanto отхвърля офертата на Bayer от 62 млрд. долара

Автор: Регал 25 май 2016
Сделката щеше да създаде най-голямата в света компания за производство на пестициди и семена.

Фотограф: Reuters

Американският агрохимичен концерн Monsanto отхвърля като твърде ниска офертата за придобиване от Bayer. Германския фармацевтичен гигант, чийто основен бизнес включва фармацевтични и здравни продукти, е предложил 62 млрд. долара, предадоха ДПА и в. "Ханделсблат", цитирани от БТА.

Сделката щеше да създаде най-голямата в света компания за производство на пестициди и семена.

Предложението на Bayer определи цена за акциите на Monsanto от 122 долара на акция или 37 на сто над цената, при която ценните книжа се котираха преди две седмици.

Очакваше се обединената компания да има годишни продажби на стойност около 60 млрд. евро и да дава работа на 140 000 души.

Пазарът на химическите препарати за семена и култури е в процес на концентрация, след като преките конкуренти на Monsanto - Dow Chemical и Du Pont, постигнаха споразумение за сливане, пише в. "Капитал Daily". В същото време Monsanto не успя да придобие швейцарската Syngenta, тъй като беше изпреварена от държавната китайска компания ChemChina. Това постави Monsanto в затруднено положение, оставяйки я да се конкурира с големи и диверсифицирани компании за основния си бизнес - семената и продуктите за третиране на плевели и инсектициди.

Продажбите й за тримесечието, приключило през февруари, са спаднали с 13% спрямо предишната година до 4.53 млрд. долара. Цените на царевицата и соевите семена се понижават през последните три календарни години, което се отразява зле на търсенето на всичко от трактори до хербициди. Eвентуална сделка с Bayer ще помогне на компанията да намали зависимостта си от земеделската индустрия, а Monsanto ще засили бизнеса със семена на европейския производител, един от приоритетите на германската компания.

В същото време от Bayer, които формират 28% от приходите от аграрния си бизнес, търсят начин да увеличат този дял. Капитализацията на германската компания е около 90 млрд. евро, като подобна сделка ще трябва да бъде финансирана с дялов или дългов капитал. Един от големите акционери е изразил вече недоволството си от подаването на офертата. Акциите на компанията се понижиха с 8.20 % в края на сесията в четвъртък, което разочарова инвеститорите. Те предпочитат да бъде създадено смесено дружество или при сливането да не се заплаща премия.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души