Пазари

Растежът на износа леко се ускорява

Лилия Игнатова 13 ноември 2017, 10:31

Експортът на България продължава да расте, но с по-умерен темп спрямо отчитания през първата половина на годината. Продажбите в чужбина отбелязват повишение от 8% през септември, предимно в резултат на по-силна търговия със страните членки на ЕС, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Същевременно експортът към държавите извън ЕС значително се забавя - докато през първото полугодие общият годишен ръст беше 21%, през септември увеличението е едва 1.7%. Това е най-ниското изменение от август миналата година.

Фактор за забавения темп на растеж на експорта към трети страни през септември са най-вече горивата. Докато цената на петрола на световните пазари продължава да е над миналогодишното си ниво, изнесените количества намаляват, а с тях и приносът им към растежа. Положителен ефект имат стоките от чугун, желязо и стомана, но това вероятно не е от силни продажби, а от обратен експорт на складирани от години количества тръби за газопровода "Южен поток". Ако ги изключим обаче от сметката, данните биха показали, че износът към трети страни намалява на годишна база. Подробната разбивка за износа към ЕС ще бъде публикувана след месец. Към август тя показва, че двигател на увеличението са предимно продажбите на житни растения (предимно пшеница), електрически машини и апарати, стоки от мед.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK