Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

ЕК срещу заблудите в стандарта на храни и напитки

Автор: Тихомира Дончева 14 септември 2017

Фотограф: Юлия Лазарова

Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер смята, че Европа трябва ефикасно да налага мерки срещу двойния стандарт при храните, напитките и козметиката в Централна и Източна Европа. По време на традиционната си реч за състоянието на ЕС Юнкер обяви практиката еднакви продукти да се предлагат с различно съдържание в страните членки за незаконна. "Словаците не заслужават по-малко риба в техните опаковки с fish fingers", каза той пред евродепутатите в Страсбург.

Преди няколко месеца правителствата на Чехия, Унгария и Словакия се оплакаха от различия в качеството на едни и същи продукти със същите в държави като Германия и Австрия. При последвала проверка в България се оказа, че ситуацията не е по-различна. През юни министър Румен Порожанов обяви, че са открити и вкусови, и ценови разлики в някои продукти. При вторична проверка от агенцията по безопасност на храните казаха, че не са открити разлики в етикета и цената. Вторият сравнителен анализ обаче е без лабораторни изследвания.

Идеята на Юнкер

Президентът на ЕК предлага Брюксел да задели 1 млн. евро през следващите 12 месеца, за да подпомага различни агенции в страните членки да тестват продукти. Юнкер иска до края на тази година да се уеднаквят методите за разпознаване на по-лошото качество на храните в ЕС. Целта на ЕК е международните компании да прекратят тази практика.

Брюксел няма да приема нови закони, а ще се опита да предотврати заблуждаване на потребителя чрез съществуващите закони.

Целият текст е тук

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София