Пазари

Износът на вино през 2016 г. е нараснал според агроведомството

Деница Ватева 15 февруари 2017, 11:15

Износът на българско вино за цялата 2016 г. България е приблизително 62 млн. литра, което е значително увеличение спрямо 2015 година, когато е отчетен износ общо 60.5 млн. литра. Данните бяха представени от министъра на земеделието и храните Христо Бозуков, който във вторник участва в ритуално зарязване на лози в района на Плевен по случай винарския празник "Трифон Зарезан". Българската продукция се реализира основно в Полша, Русия и Румъния.
От сектора обаче имат притеснения, че студеното време в последните месеци е довело до измръзвания по лозовите насаждения.

Пазарът

Според данни на земеделското министерство през 2016 г. българските изби са произвели 128 млн. литра вино, което според ведомството е увеличение спрямо предходни години, макар че Националният статистически институт отчита, че през 2015 г. в сектора са били произведени над 136 млн. литра вино.

Още по темата тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK