Пазари

Пазарът търси заместител на скъпата ванилия

Йоан Запрянов 15 февруари 2017, 10:15

Компаниите за подправки все по-усилено търсят естествен вкусов заместител на ванилията. Причината е една - ванилията вече е прекалено скъпа, като цената на ваниловите зърна се доближава до исторически рекорд. През последните две години тя се е покачила тройно и в момента е близо 450 долара за килограм, пише Financial Times. Веригите по доставката са станали още по-дълги и най-засегната е Мадагаскар, която е най-големият производител в света. Това крие и допълнителни проблеми за производителите на храни, които все повече залагат на натурални и органични храни, подкрепени със солидни рекламни кампании в тази насока.

"Няма почти никой, който да може да си позволи натурална ванилия. Затова компаниите ни пращат проби от техните опити да пресъздадат ваниловия вкус", казва Дафна Хавкин-Френкел от Bakto Flavours, която консултира фирмите за хранителни продукти за вкусове и съставките, които ползват.

Натиск за натуралност

Компаниите от хранително-вкусовата промишленост са притиснати и от потребителите да използват повече натурални и органични продукти. Дори големите в сектора като Nestle и Hеrshey обявиха планове да променят някои от най-известните си рецепти, като заменят синтетичните овкусители с натурални. Именно тези планове на големите в сектора са една от основните причини за вдигането на цената на ванилията, което пък се отразява най-вече на по-малките компании.

Още по темата тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK