Регистрация

Спад през юли и скок през август на европейския автомобилен пазар

Автор: Регал 15 септември 2016

За осемте месеца 9.7 милиона нови автомобила са били регистрирани в ЕС

Европейският автомобилен пазар е бил в спад през юли със свиване на новите регистрации с 1.4 на сто, но е постигнал силен скок през август с плюс 10 на сто и отчита добри резултати за годината. Това сочат обявените данни на Асоциацията на европейските автомобилопроизводители (ACEA), цитирани от БТА.

Макар през юли да има прекъсване на 34 поредни месеца на растеж, то в сравнение с година по-рано през същия месец по пътищата на Европейския съюз да се движели 8.1 на сто повече нови частни коли, уточни АСЕА, цитирана от АФП.

За осемте месеца 9.7 милиона нови автомобила са били регистрирани в ЕС. Пазарът се охлади през лятото, защото тенденция за шестте месеца бе плюс 9.4 на сто, но и увеличението от 8.1 на сто остава по-голямо спрямо прогнозата на АСЕА за плюс 5 на сто за цялата текуща година.

Растежът продължава да бъде движен основно от пазарите в Южна Европа, която силно пострада от кризата 2008 - 2013 година, и най-вече в Италия и Испания.

При производителите кралят на Европа в автомобилния сектор остава Volkswagen, който държи 23.9 на сто от новите регистрации през осемте месеца с многобройните си марки Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Porsche и други.

Само че година след избухването на скандала с манипулираните дизелови двигатели на Volkswagen, германският концерн отчита свиване на пазарния си дял, който за същия период на 2015 година бе 25.1 на сто.

Френският лидер в сектора PSA преживя противоречиво лято със свиване на новите регистрации на неговите марки с 12.7 на сто през юли и с нарастване на този показател с 3 на сто през август.
За цялата 2016 година тенденцията на групата, ръководена от Карлос Таварес, е положителна - плюс 3.7 на сто, макар да е под средното европейско равнище. Формата на Peugeot (+5 на сто), компенсира по-слабите резултати на Citroen (+2.7 на сто) и лошите за DS (-3.8 на сто).

Италианско-американската група Fiat Chrysler Automobiles - FCA отчита 15.9 на сто нарастване на новорегистрираните коли през осемте месеца и държи 6.8 на сто от европейския пазар след Ford, който има 7 процента от пазара и увеличение на новорегистрираните си автомобили с 5.2 на сто.

Opel на General Motors следва Fiat Chrysler със 7.1 на сто от началото на годината, докато BMW излиза победител по обем в битката с Daimler между двамата съперници във високия сегмент на германското автомобилостроене.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души