България

Летният туристически сезон по Черноморието премина без хранителни инциденти

Регал 14 септември 2016, 14:53

Без хранителни инциденти премина летния туристически сезон по Черноморието. Това стана ясно на пресконференция във Варна, където директорите на областните дирекции по безопасност на храните (ОБДХ) в Добрич, Варна и Бургас представиха обобщените резултати от засиления контрол по морските ни курорти.

За периода от 30 май до 9 септември 2016 година инспекторите от отдел "Контрол" на храните към трите областни дирекции са извършили 2310 извънредни проверки извън текущия официален контрол. В резултат на инспекциите са издадени 248 предписания и са съставени 88 акта за установяване на административно нарушение и са бракувани близо 350 килограма храни, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по безопасност на храните.

Най-честите нарушения са свързани с изтекъл срок на годност на храната, неправилно съхранение, неизяснен произход или пропуски в придружаващите документи. Поради лоша хигиена и липса на водена документация по Система за управление на безопасността на храните (СУБХ) на два обекта временно е била преустановена дейността. След отстраняване на несъответствията обектите са възобновили дейността си.

"Хотелски ресторант в курорта "Св. Св. Константин и Елена" беше затворен в продължение на три седмици заради фрапиращи нарушения." Това съобщи д-р Златина Димова, директор на областната дирекция по безопасност на храните - Варна, цитирана от пресцентъра на агенцията. Тя посочи, че заради лошата храна и хигиена в обекта чуждестранни гости подали сигнал до Министерството на туризма и дори до посолството на страната си с оплакване от трагичните условия. "След затварянето на ресторанта и налагането на глоба той вече отговаря на изискванията", увери д-р Димова. Освен заведението в курорта през лятото е затворен и ресторант в почивна база в Шкорпиловци. Там крайната мярка е предприета заради лошо стопанисване на материалната база.

Директорът на ОДБХ Добрич - д-р Розалина Брайкова заяви, че са издадени 43 предписания на обекти по добруджанското крайбрежие. Тя посочи, че те са основно в заведения за обществено хранене. Предписанията са свързани предимно с подобряване на материално-техническата база, като голяма част от тях са издадени при подготовката на обектите за сезона. "Имаше и различни пропуски при воденето на програмите за добрите хигиенни практики в обектите", каза още д-р Брайкова и добави, че в сравнение с 2015 година предписанията през този сезон са значително по-малко. Д-р Брайкова допълни, че броят на съставените актове е девет, основно за липса на здравна и идентификационна маркировка на храните, липса на етикети, неправилно съхранение на определени групи храни, както и такива с изтекъл срок на трайност. "Тази година няма затворени обекти на територията на област Добрич. Възбранените и бракувани храни в областта тази година също са в много по-малко количество, заключи директорът на ОДБХ Добрич.

"Тази година и на територията на област Бургас нямаме инциденти, свързани с храни или съмнения за такива." Това каза д-р Георги Митев - директор на областната дирекция по безопасност на храните - Бургас. Той посочи, че в курортите и селищата по Южното Черноморие са извършени 1 222 извънредни проверки извън текущия официален контрол. Повечето са на подвижни, сезонни и временни обекти за бързо хранене, в това число и 30 обекта за услугата "ол инклузив". Съставените актове са 61, от които 29 за липса на регистрация на заведението за хранене. "Причините са най-вече липсата на регистрация по Закона за храните. При нас обектите са много и първостепенната ни грижа беше да бъдат обхванати абсолютно всички и мисля, че тези година се справихме с това", каза д-р Митев.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK