Регистрация

Проверка на "Активни потребители" установи немлечни мазнини в 6 марки сирене

Автор: Регал 17 май 2016 , 1 коментар
Установените подходи за фалшифициране са няколко - палмови масла, вместо животински, използване на сухо мляко и съответно високо водно съдържание и ниска масленост при тези продукти.

Фотограф: Надежда Чипева

Организацията "Активни потребители" установи нерегламентирано влагане на растителни мазнини в 6 от 36 изследвани марки сирене. Това съобщи председателят на асоциацията Богомил Николов, който заедно с управителя на Центъра за биология на храните Сергей Иванов представи резултатите от лабораторните тестове.

Това са насипно сирене "Дъга" (доставчик "Ипекс груп"), насипно сирене "Здравец" ("Сибила 2000"), насипно сирене "Старопланинско" (производител "Сирма Приста"), насипно краве саламурено сирене "Тракия" (дистрибутор "Лъки 2003"). Тези продукти са били реализирани във верига магазини "Кауфланд". С необявени растителни мазнини е и собствената марка на "ЦБА Коме" - насипно сирене "ЦБА". Шестата установена злоупотреба е в проба от Женския пазар, но доставчикът и производителят на продукта са неидентифицирани.

Ниска степен на зрялост на сиренето (под 12.6% при 14% по БДС) се наблюдава при 26 марки. Високо водно съдържание (над 59.4% при 54% по БДС) имат 19 марки, а три са с много високо (над 65%). Много ниско съдържание на протеин (белтък) - под 12% (при норма от 15-16%), е установено при пет от марките, а наличие на антибиотици и наднормено количество сол не са регистрирани при нито едно от изследваните сирена.

Непълно етикиране (липса напълно или на част от задължителната хранителна информация) е установено при повече от половината (23) продукти, най-вече при насипните сирена.

Подходите за фалшифициране на сирена са няколко - палмови масла, вместо животински, използване на сухо мляко и съответно високо водно съдържание и ниска масленост при тези продукти. Това е установено при 9 от общо 36-те изследвани марки сирена и при тях подправеността е категорично установена.

При останалите 27 марки сирене има подозрение, че са прилагани нови подходи за измама, посочи Сергей Иванов. Единият начин е чрез добавянето на ензима трансбутаминаза, който уврежда протеините в продукта и по този начин го втърдява. По думите на Иванов по този начин се прави сирене с по-малко мляко. Повишеното водно съдържание и ниската масленост в продуктите подсказват, че има съдържание на този ензим, но в България липсва метод за откриването му. Сергей Иванов каза още, че през последните години се наблюдава засилен внос на ензима, което е друга индикация за честото му използване. Употребата на трансбутаминаза е разрешена, но не и за направа на сирене и производителите на подобни продукти си играят със здравето на хората, коментира специалистът.

От "Активни потребители" ще сезират КЗК за драстичните нарушения.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Билла" с 15% ръст на оборота за 2023, като продажбите надхвърлят 1.4 млрд. лева До края на тази година веригата планира да отвори още 12 магазина и да има над 170 обекта в България