България

Агенцията по метрологичен надзор регистрира по-малко нарушения при търговията с плажни стоки

Регал 07 юли 2015, 11:17

При 24% от проверените слънчеви очила е установено несъответствие с изискванията за безопасност и законосъобразност при предлагането им, като процентът на нарушенията значително е намалял спрямо миналото лято, когато 56 на сто от артикулите не са отговаряли на изискванията. Спад има и при водните играчки, при които нарушенията са намалели с 2%. Това са установили извънредните проверки, извършени от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) в периода 8 – 11 юни, съобщиха от агенцията.

Инспекциите са обхванали над 150 търговски обекта (магазини, обекти за продажба на открито, складове и др.) на територията на цялата страна.

Общо проверените продукти са 309, от които 85 различни модели водни играчки и 224 различни модели слънчеви очила. От тях 63 са с констатирани несъответствия - 10 водни играчки и 53 слънчеви очила.

Най-честите нарушения са свързани с липса на маркировка за съответствие СЕ, отсъствие на предупредителни текстове на български език, необявени наименование и адрес на икономическия оператор, както и други ​видими несъответствия.

За установените нарушения ще бъдат съставени административни актове на отговорните икономически оператори по веригата на разпространение, в това число търговците на територията на България, търговците, които са доставили продуктите от държави - членки на ЕС, вносители ​от трети страни на ЕС, уточняват от контролния орган.

За продуктите с установени съществени несъответствия с изискванията и за тези без маркировка за съответствие предстои предприемане на принудителни административни мерки, издаване на заповеди за спиране и изтегляне от пазара.

ДАМТН ​ще продължи периодичния контрол на слънчевите очила, тъй като отчита, че предлагането на тези продукти на пазара е много динамично​. Те са тясно свързани с промяната на модните тенденции, а защитата на очите от слънчевите лъчи е от изключителна важност за потребител​ите​, заявяват от агенцията.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK