Регистрация

Информационен инвеститорски интерес към "Булгартабак"

Автор: dnevnik.bg 13 юни 2011 , 17 коментара

Интересът на някои от големите компании и кантори, които са купили документи за участие в приватизацията на 79.83% от "Булгартабак холдинг", може да се окаже чисто информационен. В петък от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обявиха, че документация са купили пет цигарени компании, два инвестиционни фонда, консултантско дружество и две адвокатски кантори.

Засега запознати с документацията твърдят, че няма информация, която да се води като конфиденциална, но все пак представя точните условия, при които могат да кандидатстват бъдещите купувачи. Покупката на документи само с информационна цел е нещо традиционно и затова по броя на компаниите, които са го направили, не може да се съди за крайния интерес.

Източници на "Дневник", близки до компаниите, заявиха, че от надпреварата ще се откажат двете най-големи тютюневи компании в света - "Филип Морис" и "Бритиш американ табако". Те са купили документация за участие (която струваше 5000 лв.) единствено с информационна цел.

В състезанието за холдинга има и една консултантска компания - "Си Би фемили офис сървис", чиято централа се намира в австрийския град Грац. Все още не се знае кого точно ще консултира дружеството. На този етап се включват и големите инвестиционни фондове "БТ инвест" (Австрия) и "Сайънс капитал мениджмънт ЛЛК" (САЩ).

Сред кандидатите са и двете адвокатски дружества - "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков" и "Камбуров и съдружници", което според източници на "Дневник" също е купило документите с чисто информационна цел. Името на "Камбуров и съдружници" не се споменава за първи път наред с това на "Булгартабак".

Адвокатите са били правни консултанти на тогавашния консултант по продажбата на цигарения холдинг "Морган Стенли" между 2004-2006 г. Освен това "Камбуров и съдружници" участва заедно с "Райфайзен инвестмънт" в конкурса за финансов консултант на "Булгартабак" през миналата година.

Победител се оказа "Ситигруп глобал маркетс лимитид", но "Райфайзен инвестмънт - Камбуров" обжалва процедурата. Месец по-късно обединението изненадващо оттегли жалбата си. Адвокатското дружество "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков" участваше в един от неуспешните опити за приватизация на "Булгартабак" през 2002 г. Тогава кантората представляваше спечелилите "Табако кепитъл партнерс", но конкурсът впоследствие се провали.

Истинските кандидати ще станат ясни на 4 юли, когато изтича срокът за подаване на предварителните заявления. Самите оферти ще се подават в АП най-късно до 15 часа на 29 август. Сред участниците, които категорично са потвърдили интереса си към приватизацията, са пловдивската "Кингс табако" (най-вероятно ще участва като финансов инвеститор), "Джапан табако интернешънъл", корейската КТ&G Corporation, както и банкерът Цветан Василев, който все още не се знае по какъв начин ще се състезава за холдинга.

"Булгартабак" ще се продава чрез конкурс, като в него ще могат да участват стратегически и финансови инвеститори. Общото изискване е, че компанията, която спечели конкурса, трябва да е по-голяма от цигарения холдинг.

Стратегическите инвеститори трябва да имат приходи от продажба на тютюневи изделия за последните три финансови години от 1 млрд. евро, както и да притежават производствен капацитет за обработка на 12 хил. тона годишно и не по-малко от 35 млрд. къса цигари. Изискването е през последната финансова година да са произвели 20 млрд. къса цигари и да са обработили минимум 10 хил. тона тютюн. Има обаче и изискване за изкупуване на сериозно количество суровина от вътрешния пазар, което може да отблъсне някои кандидати.

Финансовите инвеститори, които участват в конкурса, трябва да управляват и/или притежават дялови участия в други дружества на обща стойност минимум 1 млрд. евро за всяка от последните три финансови години. Задължително условие е дружествата да притежават и собствен капитал 30 млн. евро.

В момента "Булгартабак холдинг" притежава две работещи цигарени фабрики в София и Благоевград, а цената на холдинга според различни консултанти и самото министерство на икономиката се движи между 80 млн. лв. и 100 млн. лева. Компанията държи и около 37 на сто от пазара на цигари в страната.

Компаниите, проявили интерес:
- Цигарените компании:
"Кингс табако" - бивша фабрика на "Булгартабак" в Пловдив, държи около 17% от пазара на цигари в страната. Предлаганите от нея марки са "Кинг", "Мерилин" и "Корсет"

"Бритиш американ табако" - една от най-големите цигарени компании в света. Държи марки като "Пал Мал", "Ротманс", "Кент" и "Вайсрой". Има цигарени фабрики в Румъния

"Джапан табако интеренешънъл"
- притежава фабрики в Сърбия, Румъния и Полша. Сред управляваните марки са "Кемъл" и "Уинстън"

 КТ&G Corporation - най-голямата корейска цигарена компания, държи по-голямата част от пазара в страната, изнася за съседни страни

"Филип Морис"
- една от най-големите цигарени компании в света. Най-популярната й марка е "Марлборо". Има цигарени фабрики в Румъния и Сърбия

фондове и консултанти:
"БТ инвест ГмбХ", Австрия - австрийски инвестиционен фонд, има офис в Румъния

"Сайънс капитал мениджмънт" - американски инвестиционен фонд, особено популярен с диамантените си сделки

Консултантите
"Си Би фемили офис сървис" - регистрирана в Грац консултантска компания

Адвокатски кантори
"Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", участвали в една от неуспешните приватизации на "Булгартабак" през 2002 г. като правен консултант на спечелилото тогава дружество "Табако кепитъл партнерс"
 "Камбуров и съдружници" - правни консултанти на "Морган Стенли" по приватизацията на "Булгартабак" от 2004 г. до 2006 г., кандидат-консултанти на холдинга през 2010 г. заедно с "Райфайзен инвестмънтс"

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Билла" с 15% ръст на оборота за 2023, като продажбите надхвърлят 1.4 млрд. лева До края на тази година веригата планира да отвори още 12 магазина и да има над 170 обекта в България