Регистрация
  • Начало
  • Новини
  • България
  • Агенция "Митници" разпространи указания за издаване на лиценз за търговия с тютюневи изделия

Агенция "Митници" разпространи указания за издаване на лиценз за търговия с тютюневи изделия

Автор: Регал 16 февруари 2010

Агенция "Митници" разпространи указания за прилагането на разпоредбите, касаещи издаването на разрешения за продажба на тютюневи изделия във връзка със Закона за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, съобщават от Агенция "Митници".

Митническите учреждения ще приемат документи според тези указания, до обнародването на Правилник за прилагане на закона за акцизите и данъчните складове, където се очаква да бъде заложен аналогичен ред за издаване на разрешителни.

Дотогава митническите органи ще проверяват предоставената от заявителя информация, включително чрез проверки на място за изпълнение на изискванията. Приоритетно ще бъдат обработвани документите на търговците, които за първи път подават документи за регистрация и които нямат право да продават цигари до получаването на лиценз.

Търговците, които имат валидни разрешителни към 01.12.2009 г. трябва да подадат своите заявления в срок до 30 април, като до изтичането на този срок и в последствие до издаването на нов лиценз имат право да продават тютюневи изделия.

За да получат разрешение за продажба на тютюневи изделия търговските складове и обекти трябва да отговарят на някои условия, като например да имат поставен на видно за потребителите място надпис на български език "Цигари" или "Тютюневи изделия".

Те трябва да разполагат и с обособени самостоятелни помещения или части от тях, позволяващи съхраняването и продажбата на тютюневи изделия самостоятелно или с допустими за съвместно съхранение и продажба стоки.

Не могат да търгуват с цигари обекти, които са разположени на територията на детски ясли и градини, училища, общежития за ученици, лечебни и здравни заведения и на техните принадлежащи площи. А също така тютюневите изделия не могат да се предлагат на щандове за самообслужване, където малолетни и непълнолетни лица биха имали достъп до тях.

Пълните указания за издаване на разрешения за продажба на тютюневи изделия се намира на сайта на Агенция "Митници" в секция Информация за бизнеса " Друга полезна информация " Информация относно издаването на разрешения за продажба на тютюневи изделия (http://www.customs.bg/bg/page/127).

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души