Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Евросубсидии ще насърчават производството на картофи

Автор: Екатерина Стоилова, в. "Дневник" 21 октомври 2008 , 1 коментар

Фермерите, за които е нерентабилно да отглеждат картофи поради ниските изкупни цени, ще бъдат насърчени по програмата за развитие на селските райони. По мярката добавяне на стойност към земеделските и горски продукти стопаните биха могли да намерят алтернативно предназначение на картофите като суровина за производство на скорбяла, спирт или нишесте. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова при отбелязването на годината на картофа, определена за честване в страните от Европейския съюз.

Годишното производство на картофи за промишлени цели достига едва 180-200 хил. тона, което е доста под реалното потребление на страната. За последните две години рязко нарастват продажбите от Евросъюза, като количествата, които се вкарват, надхвърлят 200 хил. т. Статистиката не отчита зеленчуците, произвеждани за семейна консумация, но неофициално се смята, че в личните стопанства се отглеждат всяка година по 400 хил. т картофи.

Ниските изкупни цени се сочат от експертите като основния проблем за слабия интерес към това производство. Миналата есен килограм картофи са се изкупували по 40-50 ст., а през март т.г. цените са паднали до 30 ст., което е много под себестойността за производството им, обясниха експерти. Затова от агроминистерството препоръчват производителите да се запознаят с условията за кандидатстване по мярката за добавяне на стойност от програмата за селските райони. В момента в страната няма заводи за производство на скорбяла, нишесте или спирт от картофи, но българските фермери имат възможност да ги отглеждат като суровина за други европейски производители. Те могат да кандидатстват и с проект за монтаж на подобни инсталации. По програмата за селските райони един производител може да получи до 4 млн. евро субсидии в рамките на петгодишното действие на програмата само по мярката за добавена стойност, обясниха експерти.

Друга алтернатива за фермерите е и производството на семена, които също може да се субсидират по някои от мерките за селските райони. Фермерите получават допълнителна безвъзмездна помощ при отглеждането на картофи, защото те са планински култури и за тях има компенсаторни плащания.

В момента разсадниците за картофи се броят на пръсти, а семената основно се внасят от Холандия, обясниха експерти. След влизането на България в Евросъюза е забранен вносът на семена за картофи от страни извън ЕС поради опасността от пренасяне на зарази. Преди две години страната внасяше картофи освен от Полша от Македония, Турция и др.

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София