Регистрация

Евросубсидии ще насърчават производството на картофи

Автор: Екатерина Стоилова, в. "Дневник" 21 октомври 2008 , 1 коментар

Фермерите, за които е нерентабилно да отглеждат картофи поради ниските изкупни цени, ще бъдат насърчени по програмата за развитие на селските райони. По мярката добавяне на стойност към земеделските и горски продукти стопаните биха могли да намерят алтернативно предназначение на картофите като суровина за производство на скорбяла, спирт или нишесте. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова при отбелязването на годината на картофа, определена за честване в страните от Европейския съюз.

Годишното производство на картофи за промишлени цели достига едва 180-200 хил. тона, което е доста под реалното потребление на страната. За последните две години рязко нарастват продажбите от Евросъюза, като количествата, които се вкарват, надхвърлят 200 хил. т. Статистиката не отчита зеленчуците, произвеждани за семейна консумация, но неофициално се смята, че в личните стопанства се отглеждат всяка година по 400 хил. т картофи.

Ниските изкупни цени се сочат от експертите като основния проблем за слабия интерес към това производство. Миналата есен килограм картофи са се изкупували по 40-50 ст., а през март т.г. цените са паднали до 30 ст., което е много под себестойността за производството им, обясниха експерти. Затова от агроминистерството препоръчват производителите да се запознаят с условията за кандидатстване по мярката за добавяне на стойност от програмата за селските райони. В момента в страната няма заводи за производство на скорбяла, нишесте или спирт от картофи, но българските фермери имат възможност да ги отглеждат като суровина за други европейски производители. Те могат да кандидатстват и с проект за монтаж на подобни инсталации. По програмата за селските райони един производител може да получи до 4 млн. евро субсидии в рамките на петгодишното действие на програмата само по мярката за добавена стойност, обясниха експерти.

Друга алтернатива за фермерите е и производството на семена, които също може да се субсидират по някои от мерките за селските райони. Фермерите получават допълнителна безвъзмездна помощ при отглеждането на картофи, защото те са планински култури и за тях има компенсаторни плащания.

В момента разсадниците за картофи се броят на пръсти, а семената основно се внасят от Холандия, обясниха експерти. След влизането на България в Евросъюза е забранен вносът на семена за картофи от страни извън ЕС поради опасността от пренасяне на зарази. Преди две години страната внасяше картофи освен от Полша от Македония, Турция и др.

Таен клиент
Цените се нагорещяват  през май, регистрира тайният клиент на "Регал"
Цените се нагорещяват през май, регистрира тайният клиент на "Регал"
В резултат общата средна сметка за пазара се повишава с близо 3%, до 30.23 лв.
Пазари
Помощ, на слънце съм!
Помощ, на слънце съм!
Само 38% от българите използват слънцезащитна козметика. Водеща за жените е грижата за кожата, а за мъжете - предпазването от изгаряне
Търговци
Да инвестирам ли в онлайн магазин
Да инвестирам ли в онлайн магазин
По-добре го правете чрез утвърден е-търговец, смятат собствениците на едни от най-големите електронни магазини в страната
Тема на броя
Клъстерите са пътят за оцеляване  на националния FMCG бизнес
Клъстерите са пътят за оцеляване на националния FMCG бизнес
Обединението в бизнеса с бързооборотни стоки е безалтернативна стратегия за оцеляване. Това беше основното послание в презентацията на Андрей Дечев, съдружник и управител на "БГ магазин"
Редакционно
Сетивата купуват: сензорен анализ за успешен бранд
Сетивата купуват: сензорен анализ за успешен бранд
Първият уебинар в България на тази тема ще е на 25 юни, регистрирайте се безплатно