Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Цените на кафето на българския пазар са нараснали с 20-30% от началото на 2008 г.

Автор: Investor.bg 06 октомври 2008

В България официална статистика за цените на кафето и пазарния дял на марките му не се води, но проучване между основните вносители на сурово (зелено) кафе и цените на някои тържища сочи, че неговите цени от началото на годината са нараснали с 20-30% - както на едро, така и на дребно.

По данни на Международната организация за кафе (ICO) за осемте месеца на годината в световен мащаб кафето е поскъпнало с около 11%, докато за цялата 2007 г. международните цени на кафето са се вдигнали със 7%. Ако се върнем по-назад, за 2005 г. средната световна цена на кафето е била около 1112 долара за т, а за август тази година тя е около 2510 долара/т. На Лондонската стокова борса, която (заедно с Нюйоркската) е определяща за цените на кафето в света, през септември са сключени контракти за сурово (зелено) кафе от сорт Робуста (другият основен сорт е Арабика) при цена от 2518 долара/т до 2588 долара/т. Има и сключени фючърси за ноември при цена от 2503 долара/т.

Няколкото основни фирми вносители на сурово кафе у нас също търгуват от посочените борси. Международните цени обаче не могат да се прилагат директно като цени на едро у нас, защото кафето първо се пече, след това би могло да се продава в насипно състояние, но и да се пакетира – което са допълнителни разходи. От голямо значение е и произходът на кафето (страната производител), както и марката (която в повечето случаи е съчетание от няколко вида кафе).

Така например произведеното в Бразилия кафе общо взето е най-евтино, но страната е най-големият в света производител и износител. По данни за миналата година бразилският износ е заемал приблизително 29% от целия пазар на тази стока. Следващите най-големи износители на кафе в света са Виетнам, Колумбия и Индонезия.

Етиопия, която е родина на кафето, е на пето място със само близо 5% от световния износ (около 5,74 млн. броя чувала от по 60 кг), но нейното сурово кафе се смята за най-качественото и е съответно най-скъпото в света. Интересен е фактът, че за периода 2002-2007 г., въпреки че уверено заема първото място като износител на кафе с голяма "преднина" пред следващите я страни, Бразилия намалява износа си с 30%, докато Етиопия го увеличава с 55%.

Що се отнася до видовете зелено кафе, внасяни в България, основно те са по-евтини и съответно в огромната си част не спадат към елитните сортове кафе. В тази връзка търговци на едро на кафе коментираха, че се съобразяват с изискванията и покупателната способност на българския пазар. Самата търговия на едро на кафе у нас (в чували или пакетирано) се извършва през последните години основно на тържищата и чрез директни контакти между страните, като вносители са само няколко фирми.

Така например актуалните цени (с включен ДДС) на по-масовите марки кафе у нас през последните дни на тържищата са: "Елит форте" - 8-8,50 лв./кг, "Нова Бразилия" - 8,50-11,50 лв./кг (пакетирано), "Еко матик" - 9 лв./кг, "Бианди" - 9-13 лв./кг, "Лазарин–бял" - 15-16,80 лв./кг, "Лазарин–червен" - 20-22 лв./кг, "Мока" - 9,20-9,80 лв./кг, "Чимока" - 10,80–11,40 лв./кг. В страната се внасят и малки количества етиопско кафе, но тъй като то е в пъти по-скъпо от масовите марки, се доставя (след изпичане и евентуално смесване с други видове) най-вече за елитни заведения.

Сурово кафе (което по принцип е типична борсова стока) се търгува и на Софийската стокова борса (ССБ), но поради малкия брой у нас на фирмите продавачи, предлаганите оферти са рядкост. През последните дни обаче, за пръв път за повече от година, се появиха оферти както "купува", така и "продава". Офертата "търси" е при цена от 1700 лв./т без ДДС. А офертата "продава" е при цена от 3470 лв./т, и то от безмитен склад на границата, което означава, че освен че е без ДДС, в посочената цена не е включено и мито. В случая евентуално и двамата търговци на кафе би трябвало да направят съществени компромиси за цената, за да се стигне до сделка.

В перспектива обаче при цените на кафе в световен мащаб едва ли ще има съществено връщане назад, по-скоро, поне за близките месеци, тенденцията е задържане или леко повишение на цените, коментираха за Investor.bg наблюдатели на международните пазари, без да се ангажират с конкретни прогнози.

Големи търговци на кафе в България също не се ангажираха с прогнози в цифри относно цените на едро на кафе в страната, но мнението, че те няма да намаляват, беше всеобщо. Беше посочено в тази връзка, че основанието са както международните цени, така и производствените цени (за печене, смесване на видове и др.). Фактор за повишението на цените, според търговците, е и ръстът от октомври на цените на природния газ с 24%, тъй като фабриките за печене на кафе работят основно на газ.

Беше обърнато внимание и на въпроса, че цената на дадена марка кафе не представлява механичен сбор от цените (в съответното съотношение) на видовете кафе, които се смесват за получаването й (което почти винаги се прави, за да се получи балансиран вкус), а може и да е по-висока, в случай че вкусът на дадената марка е особено предпочитан.

Не беше даден отговор обаче на въпроса защо в началото на годината, когато отпадна акцизът за кафето, който беше 0,9 лв./кг, т.е. към онзи момент около 15-20% от стойността на кафето на едро, нямаше понижение на неговата цена.

От друга страна, търговци на дребно коментираха, че и за тях, и за клиентите ще е по-добре да има повече фирми-вносители на кафе и повече сделки да се осъществяват през стоковата борса, за да има конкуренция между големите вносители и съответно цените на кафето да са по-ниски.

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Повече от една трета от доходите на домакинство отиват за храна, по данни на НСИ Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство през третото тримесечие на тази година намалява в сравнение със същото тримесечие на 2014 г.
IKEA ще използва само памук от устойчиви източници Памукът е важна суровина за веригата, която тя използва при производството на редица продукти, от дивани до хавлии.