Анализи

ЕК се колебае дали да поднови разрешителното на Roundup

Регал 16 юни 2016, 13:36

Петнадесет годишното разрешително за използване на глифозата, активната съставка в хербициди като Roundup и др., изтича в края на юни. На европейско ниво тече битка за и против подновяването му, провокирана от нови изследвания на СЗО, според които той е възможен причинител на рака у човека. Roundup и сходните му хербициди се прилагат широко и в българското земеделие – както на индустриално ниво, така и в домашните стопанства. Преразказваме със съкращения статия от американското списание Politico, която описва политическата ситуация по въпроса. Оригиналното й заглавие е "Европейски хербицидни войни".

Доклад на Световната здравна организация (СЗО) от миналата година, който свързва глифозата - активната съставка в хербицида Roudup, с ракови заболявания, става повод застъпнически групи да разпалят страсти сред политиците, пише Politico.com.

Активистите вдигат достатъчно голям шум, за да подтикнат ключови играчи като Германия и Франция, да обърнат внимание на въпроса за подновяването на разрешителното на химикала. До преди това индустрията и Европейската комисия (EК) смятат, че гласуването му ще мине безпроблемно, след като служителите по безопасност на храните обявяват през ноември, че няма опасност хербицидът да продължи да се прилага в Европа, както е от десетилетия.

В средата на юни неправителствените организации и техните поддръжници постигат победа, изразяваща се в това, че гласуването за бъдещето на глифозата попада в задънена улица.
Сега ЕК се мъчи да измисли как да задържи най-широко използвания хербицид в Европа на пазара след 30 юни, когато лицензът му изтича. Ако това не стане, Комисията рискува да се изправи срещу множество съдебни дела, заведени от земеделските мастодонти.

Подновяването е отлагано вече три пъти. Следващото гласуване е насрочено за 23 юни. Според правилата на Комисията, за да мине решението трябва да бъде подписано от мнозинството на страните-членки, представящи поне 65% от населението. Такъв резултат досега не е постигнат.
Президентът на комисията Жан-Клод Юнкер подтиква държавите да поемат отговорност за действията на ЕС и да спрат да се крият зад комисията, когато трябва да се вземат непопулярни политически решения. Politico пише, че Юнкер може да прескочи държавите членки и да поднови лиценза на глифозата и без тяхната подкрепа, но явно не иска да го направи.

Комисарят по здравните въпроси и безопасността на храните Витенис Андрюкаити казва пред 27-те съкомисари в средата на юни, че е потърсен от правителствата на Франция, Германия и Италия преди вота, които са увещавали комисията да задвижи подновяването на лиценза без тяхната подкрепа. Според източници, запознати със срещата, той упреква трите държави, че тайно подкрепят пестицида, но публично бламират комисията.

Подарък от СЗО

Затруднението на Комисията до голяма степен се дължат на доклад на Международната агенция за проучвания на рака към СЗО от март миналата година. Той излиза на етап, на който ЕС трябва да вземе стандартното си решение за подновяването на разрешителното на химикала – нещо, което прави на всеки 15 години.

Немските власти казват през януари 2014 г., че пестицидът е безвреден, ако се използва по предназначение. На това становище се позовава Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA), когато препоръчва на комисията да поднови разрешителното.

Докладът на агенцията към СЗО обаче идва като шок. Проучването от март е подарък на опонентите на пестицидите в земеделието, защото излиза със заключението, че хербицидът е възможен причинител на рак при човека. Тези открития са включени в по-голям доклад,обхващаш още четири пестицида.

Природозащитници се позовават на тези твърденията и засилват натиска си към регулаторите в ЕС и в САЩ, където химикалът също е под наблюдение, да го забранят. Защитните групи Avaaz и Green 10 се срещат с хората на Андрюкаитис по повод глифозата през юни 2015.

Силният и мигновен отговор изненадва дори агенцията на СЗО. Говорителката казва, че докладите за рака логично привличат внимание, но "нивото на интереса свързан с оценката на глифозата е извънредно високо, вероятно заради процеса на ре-оторизация, който тече в ЕС и САЩ."
ЕFSA не променя мнението си, въпреки доклада. През ноември, агенцията излиза със заключението, че глифозатът е безвреден на нивото, на което са изложени европейците. Агенцията дава зелена светлина и Комисията подготвя предложение за подновяване на разрешителното за идните 15 години.

Monsanto и другите компании, които продават глифозат в Европа, остават с впечатлението, че са на финалната линия. Предположенията им са,че Комисията ще се опре именно на този анализ, който съдържа рецензии на научни доклади и доклади на индустрията, твърди източник, запознат с процеса.

"Защитническите групи призоваваха членовете си да лобират пред законодателите в националните столици и в Брюксел да отхвърлят предложението, като изтъкваха, че работата на EFSA е твърде повлияна от индустрията", казва Берт Вандер, директор на кампанията за Avaaz, група, финансирана от членовете си, която лансира онлайн петиции.

Протестиращи,облечени като бутилки на Roundup, призовават на митинги тази пролет в Париж, Берлин и Брюксел за забрана на химикала. Avaaz разпространява и петиция, която подтиква ЕС да "премахне незабавно одобрението на глифозата". Подписват я над 2 млн. души.

Американски природозащитнически групи, включително Moms Across America и Center for Food Safety, също се ангажират с въпроса. Те подпомагат усилията на зелените групи и се надяват властите в САЩ, които сега са затънали в анализ на глифозата, да вземат присърце европейските притеснения.

"Ние знаем,че химикалът е опасен за хората, замърсява храните ни и околната среда", казва Анди Кимбрел, директор на Center for Food Safety. "Европейският съюз има възможностотта да премахне този токсичен химикал от пазара. Надяваме се, че ако го направи, ще осигури по-нататъшен стимул за САЩ да ги последват.

Усилията са ефективни без да са скъпи. По информация на Вандер кампанията на Avaaz се е разгърнала предимно в обхвата на членовете им, както и чрез някои реклами, включително и на Politico.eu . Едната рекламира шумно петицията на групата, а другата - публичното мнение за глифозата, с картина на череп и кръстосани кокали, издълбани в ябълка, и фразата "Ние не сме лабораторни плъхове."

"Кампаниите в действителност имаха голямо влияние над левите партии, които в момента са под напрежение от популистките партии в техните страни", каза дипломат на ЕС.

Френското правителство се нуждае от известно убеждаване. Министърът на околната среда - социалистът Сеголен Роаял, от доста време изразява опасения за глифозата. Още през февруари тя призовава смесите и определени други химикали да бъдат извадени от пазара, заради опасения за здравето.

След като Роял се изказва публично, става ясно, че Франция ще гласува против подновяването на лиценза, или че ще се въздържи, което практически има същия ефект. Италия, която обикновено върви по стъпките на Париж, също се обявява против подновяването.

Защитническите групи празнуват, когато Комисията зацикля за вота на страните-членки за подновяването на разрешителното, планиран за март.

"Докато няма смислена рестрикция за употребата на глифозата, валидна за целия ЕС, ние ще продължим да живеем в свят, тласкан към хербицида, който е вероятна причина за заболявания от рак", казва Франциска Ахтенберг, директор в Greenpeace за европейската политика за храните.
Комисията оттегля предложението за разрешаване, но не не изгуби надежда да помири различните държави, в това число и Германия, която иска по-добра защита на биологичното разнообразие.

Общественото мнение не е в услуга на Roundup. През април, анкета на YouGov сред 7000 души показва, че две трети от Европа подкрепя забраната.

Nein!

Глифозатът стана жертва на собствения си успех, пише Politico.

Остатъци от химикала има навсякъде - в храната и във водата, в човешката кръв и млякото за кърмене. За да подчертаят този факт, 48-те зелени евродепутати изследваха урината си след гласуване през април, което настоява комисията да подновява разрешителното на химикала на седем години, а не на 15. Всички тестове са позитивни.

"Наистина съм "изпикан", каза евродепутатът Кейт Тейлър от Зелените в Комитета за околна среда и здраве, сред като излизат резултатите. "Тестовете на урината ни може да изглеждат като сензационна новина за привличане на вниманието, но те доказват най-лошите ни страхове за глифозата – че той е навсякъде".

Междувременно индустрията тихичко лобира пред представителите на Комисията.
Представители на индустрията се срещат на два пъти с хора от екипа на Андрюкаитис тази година. През януари визитата е от лобистите от финансираната от индустрията Glyphosate Task Force, а в края на май - от представителите на Monsanto и Syngenta. В публично изявление от средата на юни от Monsanto призовават Комисията да следва препоръките на Европейската агенция по безопасност на храните. "Регулаторните решения трябва да са базирани на възможно най-добрата наука", казват те.

Най-накрая Комисията насрочва гласуване за края на май. То е по ново предложение за девет годишно удължаване на разрешителното, с препоръки употребата на пестицида да се забрани в жилищни райони и в обществени паркове. По това време изглежда сигурно, че Германия ще гласува "за", а с нея и другите държави. Обаче не става така.

Часове преди държавите членки да дадат отговор за плана на комисията, министърът на околната среда на Германия прави изявление, в което недвусмислено изразява гледната си точка. Дългото изявление на Барбара Хендрикс от Социалдемократическата партия, започва с "Nеin"(не на немски). Тя добавя, че цялата й партия - младши партньор в немската правителствена коалиция, ще гласува по същия начин.

В средата на юни вотът все пак се случва. Разрешителното е удължено само до края на 2017 г Предложението обаче пропада, след като Германия, Франция, Италия, Австрия, Португалия и Люксембург се въздържат. Малта гласува против. (б.р. България е сред 20-те държави, гласували "за")

"Не мисля,че очакваха това," каза Вандер от Avaaz за комисията. Мащабът, в който хората подкрепят петицията на тяхната неправителствена организация, според него доказва, че хората "искат дисижън-мейкърите да вземат решенията си с повишено внимание".

"Мисля, че за индустрията в частност, това е най-големият кошмар", добавя Вандер. "От малък проблем той се превърна в нещо изключително значимо. Хора от цяла Европа пишат до своите правителствата... и казват, че са много, много разтревожени."

Комисията може да поднови лиценза и без обществена покрепа и окончателно да затвърди имиджа си на авторитарно управление, което не се съобразява с популистките виждания, пише Politico. Следващия й опит да се разреши употребата на глифозата обаче е насрочен за 23 юни - денят, в който е и референдумът за членството на Великобритания в ЕС. Упоритата опозиция от различни страни, която на три пъти успя да отложи подновяването, едва ли ще промени възгледите си.

Тоест глифозатът може опасно да се доближи до края си в ЕС.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK