Регистрация
  • Начало
  • Новини
  • Съдът потвърди решение на КЗК за картел между 14 застрахователи

Съдът потвърди решение на КЗК за картел между 14 застрахователи

Автор: Econ.bg 15 юли 2009 , 4 коментара

Върховният административен съд в 5-членен състав потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от юли 2008 г., с което бяха наложени 14 имуществени санкции на застрахователни компании и отделно на Асоциацията на българските застрахователи на обща стойност 2 470 000 лв. за нарушения на Закона за защита на конкуренцията и европейското законодателство.

В края на 2007 г. КЗК образува производство във връзка с подписания от Асоциацията на българските застрахователи Меморандум за изработване на общи позиции и предприемане на съвместни действия по сключване на задължителна застраховка "Гражданска отговорност", съобщават от антимонополния орган.

Проучването на комисията показа, че подписаният Меморандум цели определяне на единна минимална премия по застраховката "Гражданска отговорност", както и максимален размер на комисионните възнаграждения на застрахователните посредници.

Комисията изрично постанови, че споразуменията между предприятия, както и решенията на сдружения на предприятия, които имат за предмет пряко или косвено фиксиране на цени или на други търговски условия, представляват най-тежкото нарушение на правото на конкуренция и увреждане на пазара. Поради това в европейската практика е прието, че споразумения или решения с такъв предмет са незаконни сами по себе си (per se), дори когато все още не са предизвикали реален ефект на пазара.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване у нас, се казва в съобщението на КЗК. По тази причина застрахователите ще обсъдят възможността да обжалват санкциите си за картелно споразумение в Страсбург. Това съобщи за Дарик радио председателят на Асоциацията на застрахователите в България Орлин Пенев.

По думите му, глобата от общо 2,4 млн. лева за 14 застрахователни компании заради споразумения за цените и условията при задължителната застраховка "Гражданска отговорност" е несправедлива.

"Не го приемаме за справедливо, считаме, че е неправилно, особено в момент на криза и считаме, че съдът е постановил неправилно. Обаче, тъй като решението не подлежи на обжалване, няма на кого да се жалим. Освен да се жалим в Страсбург", каза още Пенев.

Той допълни: "Няма картел и няма споразумение на застрахователите. Ние сме давали много пъти становища в това отношение, така че е излишно да повтаряме едни и същи неща".

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души