Регистрация

Новини, изследвания, анализи, казуси и интервюта на тема продоволствената сигурност, безопасност на храните и фермерски доставки. По проект, финансиран с подкрепата на Европейския съюз. Тази публикация (комуникация) отразява единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Животновъдите да съобщават за заболели животни, призовават от БАБХ

Автор: Регал 07 октомври 2015
По този начин ще се гарантира безопасността на агрохранителната верига

Фотограф: Цветелина Белутова

Заради усложнената епизоотична обстановка в Гърция и Турция животновъдите трябва да уведомяват ветеринарните лекари при признаци на заболяване по животните. По този начин ще се гарантира безопасността на агрохранителната верига. Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, който представи пред животновъди от Благоевградска област предвидените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Той отбеляза, че именно поради неизпълнението на това задължение се е стигнало и до смъртни случаи, свързани със заболяването антракс през тази година. По думите му това води и до по-големи разходи за ограничаване на възникналите огнища.

По време на обучението са представени симптомите на болестите, които се разпространяват в Гърция и Турция – шап, заразен нодуларен дерматит и шарка по дребните преживни животни.

Част от предвидените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност са в посока увеличаване на глобите на животновъдите, които не изпълняват задължението да уведомяват ветеринарните лекари. Това се отнася и за ветеринарните доктори, които от своя страна трябва да посещават животновъдните обекти, с които имат договор през определен период от време, като неизпълнението на това задължение също ще води до административно-наказателни санкции.

В промените е предвидено още да бъде въведена забрана за пускането на животни извън животновъдния обект/местата за отглеждане без придружител (собственик или гледач). Животни, които се придвижват без официална идентификация, както и такива, които са пуснати извън животновъдния обект без надзор, ще подлежат на незабавно умъртвяване и ще се насочват в екарисаж.

Животновъдите няма да могат да отглеждат и животни, които не са обхванати от държавната профилактична програма.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души