ИМА ЛИ КРИЗА В БЪЛГАРИЯ?

Преглед на профил Дурак

1 25/09/2012 15:15 15:15

Привет,

Реших да пусна тази малко провокативна тема, тъй като от една седмица се опитвам да си купя CD плеър за автомобила и НЕ УСПЯВАМ!

Има ли криза или всички ги мързи да мислят и работят?

Вчера за втори път ходих в "ТЕХНОПОЛИС", тъй като първия път продавач консултантът ме раздразни адски много с изказването си "това CD струва 300лв.", въпросното изказване стана след като попитах за модел на стойност 140лв., но не ми допадна и попитах за друг. Втория път се случи друг продавач, значително по- разговорчив и любезен, стигнахме до "консенсус" за артикула, от който имам нужда и смело му казах "ок, дай ми този АЛПИН". Продавача отиде до склада, върна се и каза "този е последен", аха отвръщам аз, тогава ще взема друг модел понеже не искам стока от витрината (пипана, драскана), дай ми това СОНИ, продавача отново съвсем любезно каза "ОК" и отиде до склада, върна се и ми казва "и това ни е само едно"...

... Отивам в "ТЕХНОМАРКЕТ" - е това не е магазин за мен, имаше 10 CDта останали от пра историята...

... Отивам в "ЗОРА" отново избора е "много богат" има няма 10 артикула...

... Питам аз, така ли се прави търговия и кризата ли е виновна, че сега стоя пред компютъра с едни 300 лева, които не успях а изхарча???
Преглед на профил dblajev

2 25/09/2012 17:42 17:42

Не мисля че ги мързи да работят, просто това е ефекта от кризата спадове от 60-70-80% на продуктите с дългосрочна и планова покупка което се прехвърля и към складовите наличности, когато имаш 20 магазина с 20 мострени и месечни продажби 2-3бр и ти не би си позволил да държиш на склад. Друг е въпроса необходими ли са 15 магазина в София при тези нива на пазара.

Като съвет накарай ги да проверят по магазините и ако имат за 2-3 дни ще ти го доставят, ако ползваш сайта им за поръчката от отстъпката ще си покриеш разхода за доставка.

Пожелавам ти успех, аз какво забавление имах с похарчването на спортен уред за 2500лв ти за един CD плеър за 300 си се закахърил
Преглед на профил Дурак

3 26/09/2012 10:46 10:46

Тук явно са влезли в омагьосания кръг "за да продаваш - трябва да имаш, за да имаш - трябва да продаваш". Кризата е оправдание, аз работя като маркетингов експерт в голямо предприятие, и да Ви кажа кризата ни помага много, много наши конкуренти вече не са в играта, но това е друга тема.

Ако имат само една бройка е редно да я пуснат на разпродажба с обозначение и намалена цена. Така като влезе един клиент в магазина ще си направи сметката кое да гледа и кое не.

А по отношение на стойността на покупката, тя е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ, през последните 3 години съм си купил готварска печка за 1200лева, хладилник за 1500 лева, телевизор за 1400лева, микровълнова за 220лева и фотоапарат за 480лева.

Всеки клиент и всеки лев са важни, защото клиента пазарил за 5 лева днес, ако е доволен може за следващите 5 години да ти остави 10,000 лева...

... Ще Ви дам един пример: Преди 3 месеца си взех пакет калмари от СВА (Варна), продукта беше неправилно съхраняван (многократно замразяван и размразяван) и всичко в пакета беше станало на пихтия. Вместо да изхвърлят или върнат като брак въпросния пакет, те ми го пробутаха, тоест не загубиха 10те лева. Обаче, аз вече не стъпвам в СВА, а средно харча по 600-800 лева за храна... Kакъв е извода? Според мен е "през кум за грош".

А това, че не им върви е знак, че трябва да променят маркетинговата си стратегия. Аз лично познавам много хора, за които няма криза!

Преглед на профил dblajev

4 26/09/2012 12:13 12:13

До коментар [#3] от "Дурак":

Не ги оправдавам по никакъв начин точно обратното. Имам сериозен опит в управлението на стокови наличности (300 FMCG хранителни продукта в 12 склада 3-4000 точки на продажба с меду 2 седмици и 2 месеца срок за производство и съм постигал средна обращаемост от един месец при трицифрени годишни ръстове почти без да оставам без стока ) и въпреки това не бих искал да съм на тяхно място при вземането на решения за реорганизация на бизнеса.

Относно потребителската лоялност в България сме все още с много странни разбирания както в частта търговци така и в потребителите не случайно "бртчетата" Кауфланд и Лидъл бележат такъв успех, в тях мога да покрия не повече от 20% от продуктите/марките които купувам, докато в по-малките Фантастико, ЦБА даже и ТМаркет покриват 40%+ .

Но като цяло виждам доста положителна посока в развитието през последните години
Преглед на профил Дурак

5 27/09/2012 12:19 12:19

Поздравления за постигнатите успехи и пожелание за нови такива!

Много сте прав, но Вие сте в доста по-трудоемък сектор, все пак при бързо оборотните стоки се съобразявате със срок на годност, технологично време за производство, време за логистика, среден месечен оборот, който в повечето случаи е със сезонно влияние, обезпечаване на оборотните фондове, зависимост от конкурентните промо активности и тн... А при критикуваните от мен вериги става въпрос за организация на количествата в магазина , което може да се случи на оперативно ниво без намеса на целия търговски канал, просто се обозначават с табелка "само моста" или "последен артикул".

Като чета коментара Ви съм сигурен, че се отнасяте доста по-професионално , което ме радва. Обичам да комуникирам с хора, които си разбират от работата ... И съм сигурен, че вече разбирате грешката им в точката на продажба. Дано някой от управителите да прочете диалога ни, ще му е много полезен, сигурен съм.
Добавяне на коментар
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Представяне

Бизнес симулация – ново поколение обучение и в България!

Бизнес симулация – ново поколение обучение и в България!

Разберете какво е бизнес симулации, къде може да участвате и как може да я получите на специална цена