Регистрация
  • Начало
  • Новини
  • Свят
  • Британски ресторанти се включват в борбата срещу изхвърлянето на храна

Британски ресторанти се включват в борбата срещу изхвърлянето на храна

Автор: Капитал 01 юни 2018

Появяват се все повече заведения, които превръщат отпадъците в ястия

Reuters

Изхвърлянето на храна започва все повече да се възприема като неетично в един свят, в който гладът продължава да е сериозен проблем. Също така това не е и природосъобразно, тъй като енергията и водата, необходими за отглеждане, складиране и транспортиране, са похабени напразно.

Това е и причината Дъглас Макмастър да отвори в Брайтън първия британски ресторант с нулев боклук, разказва Reuters. Заведението е част от тенденцията за появата на все повече места, които се стремят да намалят изхвърлянето на храна на фона на милионите хора, които не се хранят достатъчно. "Възприемаме нулевия боклук като липса на кошче", обяснява Макмастър.

Той зарежда продукти от местни ферми, избягва пакетирането и опитва да сложи всичко в чинията, включително субпродуктите. Остатъците и неядливите части като яйчени черупки и кости се превръщат в компост, който се предава на фермерите.

Целият текст е тук

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души